Backpack Nerd - Почивка в Кавала, Гърция

Почивка в Кавала, Гърция

 

Два пъти в рамките на една година се случва да посетя Кавала.. знак, че трябва да пусна тази статия.

Ако не си ходил и попиташ някой става ли това място за почивка повечето хора ще ти отговорят, че е може би най-гадното място за морска почивка в Гърция (защото е близо, защото е пълно с българи, защото бла бла..).
Може и да са прави, но аз ще ти кажа, че дори и така да е пак е по-добро от прехвалените български курорти.
Ако си фен на "Слънчака" и "Златните" може би няма да си съгласен с мен (и статията няма да ти е интересна).

Ще започна с плажовете.. В радиус от 30-на километра има приказни местенца. Задължително шнорхел и очила да си вземеш!
Предварително ни наплашиха, че имат едни гадинки по тези географски ширини - морски таралежи (лежащи по дъното и чакащи някой да стъпи върху тях). Знам, че е доста болезнено ако извадиш късмет да намериш някой във водата (предупреден си). Решението е едни гуменки за вода и шляпаш на воля.
Най-голямата разлика между плажовете в Гърция и нашите е отношението. Оставям на страна чистотата на плажната ивица (която също си е голям фактор и е на доста по-високо ниво при съседите).
В повечето стопанисвани зони шезлонгите и чадърите са безплатни. От теб се изисква да си поръчаш поне една напитка от дружелюбния персонал.
В сравнение с нашата мила родина ако искаш да не си на 50 метра от водата ("свободната" зона) ще трябва да заплатиш поне 20-30 лева за сянка и шезлонг. Персоналът ще те гледа на криво колкото и неща да поръчаш.
Бих препоръчал плажовете Амолофои и Батис (като едни от малкото посетени от мен). А още повече бих препоръчал Каво Врасидас. Но за него трябва да се подготвиш с търпение за приблизително 20 минутно шофиране по черен път (но пък си заслужава.. наистина..).

Градът не е скучен също. Има голям брой кафенета в централната крайбрежна зона, приятен парк и няколко нощни заведения.
Местата за хапване са доста разнообразни и с хубави морски специалитети. На повечето места ще те посрещнат на български и ще ти дадат меню на роден език.
Ще ти издам едно заведение от което останах впечатлен и държах да посетя при вторият ми престой. На български звучи нещо от сорта на "Горгони и Магьосници" (Gorgones k Magkes). Персоналът - супер дружелюбен, храната - супер вкусна, цените - супер приятни (абе супер х3).

Има и какво да се види от към забележителности в Кавала.
Ако се качиш на кулата в замъка (няма как да го пропуснеш - вижда се от всякъде) ще се насладиш на панорамна гледка към морето и целия град. Най-вероятно ще минеш и покрай аквадукта. Къщата на Мохамед Али паша също е в района. Но дори само да се разхождаш по крайбрежната ивица няма да ти е скучно.

Не ме разбирай погрешно все още има места в по българското черноморие, които са ми на сърце, но без да си кривя душата Гърция предлага много повече за по-малко.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »