Backpack Nerd - Страшното езеро - най-красивото езеро в Рила

Страшното езеро - най-красивото езеро в Рила

 

Ако имаш нужда от планинска разходка, но не ти се катерят върхове, Мальовишкият дял на Рила планина ти предоставя чудесна възможност. Пътеката, която ще опиша минава покрай няколко езера и красиви местности с панорамни гледки.

Началната точка на това приключение е ЦПШ "Мальовица" над село Говедарци. Там трябва да се огледаш за зелена лентова маркировка или да попиташ за посоката. Пътеката не е от най-лесните и полегати, но не е и много трудна. Точно толкова предизвикателна, колкото да изпиташ удолетворение при достигане на желаната цел.
След около час ходене попадаш в странна (леко призрачна) местност. Мисля, че тук преди време е вилнял горски пожар и планината все още се възстановява..
На вторият час пътеката ти предлага чудно място за почивка пред приятната гледка на първото езеро по маршрута - Йончевото езеро (кръстено на самоковския художник Христо Йончев-Крискарец).

От тук разходката става малко по-предизвикателна. Теренът е доста стръмен и каменист на места (наближаваме нещо страшно..).
След още приблизително час и половина се открива и то - Страшното езеро. Не мога да кажа, че е страховито, но със сигурност е най-красивото в Рила планина (лично мнение).
За съжаление речникът ми ме ограничава за да ти предам изпитаната емоция пред тази гледка.. Надявам се добавените от мен снимки да помогнат за тази цел..

За да не се връщаш по същата пътека ти предлагам да тръгнеш по зимната маркировка (колчетата). Ще те отведат директно пред хижа Мальовица за не повече от 2 часа. А от там пътят до стартовата точка е елементарен.

Приятно прекарване!

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »