Backpack Nerd - Изкачване на връх Полежан в Пирин от хижа Безбог

Изкачване на връх Полежан в Пирин от хижа Безбог

 

Една хубава лятна сутрин тръгнахме за разнообразие към непознат за нас връх - връх Полежан в Пирин (2851 метра).

Тръгнахме от Добринище (близо до Банско) посока хижа Гоце Делчев. След 15 до 20 минути изкачване се озовахме пред хижата. Там се намира и седалковият лифт, който ще те отведе непосредствено пред хижа Безбог разположена на брега на езеро носещо същото име.
Двупосочен билет за лифта струва 15 лева, возенето продължава около половин час в посока, като има и прекачване на междинна станция.

С нетърпение тръгнахме по пътеката водеща към връх Безбог (точно така.. хижа, езеро сега и връх с това име..) и нашата цел. След като подминеш езерото спри и се обърни! Хижата е много фотогенична от тази гледна точка. Вече може да продължиш..
Следва около 1 час преход по добре отъпкана пътека със стабилно количество клек на места. Целта е да се изкачи Безбошкия превал. От тук ако продължиш по маркировката в ляво ще се озовеш пред Поповото езеро. Ти обаче трябва да завиеш на дясно и да се справиш с доста сериозен наклон. Няма табела или знак, но пътеката е различима и тук там се вижда по някоя каменна пирамида оставена от добри туристи.
След около час се справихме с този баир.. Озовахме се на огромна равна поляна. Срещу нас - пропаст, на дясно - връх Безбог, на ляво - целта.

Отдъхнахме малко, стегнахме вързанките и тръгнахме по полегналия хълм.. От тук се открива страхотна панорама към Поповото езеро.
Старото име на нашата цел е Мангър тепе, идващо от тънките каменни плочи, хлопащи под краката ни докато го катерим (оприличавани на малки медни монети - мангъри).
С умерено темпо за няма и 1 час бяхме на върха. Извадихме шоколада и се наслаждавахме на Пиринските красоти, откриващи се от Полежан (а то какви красоти само..). Цял Пирин беше пред нас - Малък Полежан, Стражите, Вихрен, Тодорка, Каменица, Дженгал.. Трябва да го видиш лично.
С очи пълни и без шоколад тръгнахме обратно. Последния лифт е около 16:30, та прецени си времето добре..

Ако имаш сили и желание можеш да добавиш в програмата си и връх Безбог. Качването му отнема по-малко от час.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »