Backpack Nerd - Гложенски манастир и пещера Моровица през есента

Гложенски манастир и пещера Моровица през есента

 

Късна есен.. зимата е почти тук, а ти така и не си намерил време да се разходиш в някоя златна широколистна гора.. Ето ти едно предложение в последния момент - фотогеничният манастир "Свети Георги Победоносец" и намиращата се в района пещера Моровица.

Стягаш раницата и потегляш по магистрала Хемус. Слизаш от нея при град Ябланица и тръгваш към село Малък извор.
Влизаш в селото и следваш табелите за манастира. Предупреждавам, че следват 15-20 минути по тесен, стръмен път и разминаването с други автомобили може да е леко екстремно в даден момент.
До светата обител има платен паркинг (2 левчета на автомобил).
Манастира е доста по-фотогеничен отвън и от известно разстояние, но може да се разходиш и в неговите граници.. дори може да преспиш там. Има и ресторант с топли супи, готвени ястия и скара, храната не е лоша, но по-добре първо отиди до пещерата (после боб чорбата ще ти се стори като излязла от ресторант с Мишленови звезди..).

За Моровица се тръгва по пътека започваща точно до централната порта на манастира (вдясно.. има и табелка). Пътеката е много приятна и лека. Обозначена е достатъчно добре.
Изминахме разстоянието за няма и един час - спирахме доста за снимки, а и темпото ни като цяло беше доста лежерно..
Между другото тази пещера спада към големите в България със своите над 3 километра дължина. Без допълнителен източник на светлина може да се навлезе на 50 до 100 метра.. Ние имахме челник и влязохме една идея по-навътре (не чак толкова колкото искаше част от групата).

Та това е.. моето предложение за разходка в последните мигове от златната есен.. Скоро ще стане сиво и скучно.. А после бяло и красиво.. та пак е вариант..

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »