Backpack Nerd - Калофер - мъжко хоро 2018

Калофер - мъжко хоро 2018

 

Калофер - там, където традициите се бранят.
Като се замисля с това мога да приключа тази статия, но искам да ти разкажа за мъжкото хоро с което калоферчани отбелязват Богоявление от поне 2 века.

Има нещо в този град.. В очите на всеки негов жител можеш да видиш гордост от историята на родното им място и безсмъртният Христо Ботев, роден именно тук.

Действието се развива в река Тунджа до моста в близост до храм "Свети Арханхел Михаил". Ако искаш да видиш нещо трябва да си в този район около 6 часа сутринта (даже и това е късно).. Мястото е ограничено, а желаещите да видят/снимат събитието много.
Малко преди 7 часа заехтяха мъжки викове и тъпани.. знак, че празника започва! Всъщност за калоферчани той започва още от предната вечер с песни и вино. А тях много лесно може да ги познаеш по ръчно плетените вълнени жилетки в син цвят и шапки с вплетен национален трибагреник.
Жилетките се наричат гимени, шаечни фанели или още пуканчеви фанели (благодаря на Стефан Петков за информацията).

Тъпаните заехтяват все по-силно, паралелно на празничното насторение на всички участници. Местните жители запяват "Залюбила е Василка" и нагазват ледената Тунджа рамо до рамо на групи по 4-5 човека, предвождани от тъпани и гайди. Защо точно с тази песен също не можах да разбера.
Следва така чаканото мъжко хоро в по-широката част на реката до моста. Български знамена се веят в студените води, калоферчани пеят и танцуват. Възторжени викове ехтят.
Чак да им завидиш на традицията и задружието..

В крайна сметка съм раздвоен..
От една страна смятам, че всеки трябва да види с очите си и да изпита емоцията от тази вековна калоферска традиция, от друга смятам, че външни хора не трябва да бъдат допускани в Калофер на тази дата (или поне броят им да бъде ограничен до минимум).
Това разбира се е лично мнение и причината да съм на такава позиция е, че както повечето български традиции ще се изроди до няколко години както част от фолкорните събори из страната.
Освен жителите на града всеки желаещ има право да влезе във водите на реката за здраве, но след приключване на горе описаните действия. Голяма част от ентусиастите са от "онези националисти", крещящи "Българи, юнаци!", едва стоейки на краката си от количеството погълнат алкохол.. Грозна картинка, която няма място на такъв празник.

Калофер - там, където традициите се бранят.. Надявам се да е така и за в бъдеще.

 
 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »