Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Мадрид - испанската столица в два дни

 

Бях леко предубеден и с наложено мнение, че испанската столица е скучен град и няма кой знае какво да се види/прави там. Със сигурност има по-красиви и екзотични места на Пиренейския полуостров, но Мадрид също има няколко трика/местенца скрити в ръкава си.
Имахме квартира в центъра и две денонощия, които смятахме да използваме максимално за опознаване на града.

Първият ден тръгнахме посока главният парк - Ел Ретиро (част от обектите, които искахме да посетим са концентрирани около него).
Прадо - музей считан за един от най-големите и значими в сферата на изобразителното изкуство бе първата ни посетена забележителност. Произведенията събрани под покрива му са впечатляващи като качество и бройка (до такава степен, че идват в малко повече на не толкова просветен човек в това изкуство.. като мен). Снимките в сградата са забранени.
В съседство с музея се намира Кралската ботаническа градина. Ако имаш нужда да си починеш от изкуството седни в кафенето намиращо се на територията ѝ или просто се разходи из красиво оформените градини с всевъзможни растителни видове.
Градината пък граничи със самият парк за който споменах по-рано. Намери кристалния дворец и езерото (няма да ти е трудно)! Излизайки от парка мини покрай триумфалната арка (Puerta de Alcalá) - по стара е от сродните такива в Париж и Берлин.

Денят ни завърши с вечеря в препоръчано заведение от собственичката на апартамента в който бяхме отседнали (местните знаят най-добре). Los Galayos - един от многото ресторанти на площад Плаза Майор в централната част на града. Паелята с морски дарове е скандално вкусна! Ще е престъпление ако не я пробваш.
Заведението е с над 120 годишна история та най-вероятно и останалата част от менюто няма да е разочароваща.

Hala Madrid!
Вторият ни ден започна с една много специална за мен забележителност. Говоря за Сантиаго Бернабеу - стадионът на най-титулувания отбор в Ервопа a.k.a. Реал Мадрид. Забелязвам, че в последно време е модерно да се мрази същия та ако не ти е приятна темата или просто не си фен на футбола можеш да пропуснеш този абзац.
Различното и хубавото на този тур е, че не чакаш конкретен час и сформиране на група с водач, че да го посетиш. Можеш да си купиш билета дори предварително и да отидеш когато искаш и да се разходиш самостоятелно следвайки маркировките и указанията на служителите по трасето. Ако все пак искаш допълнителна информация можеш да си наемеш и устройство с аудио информация.
Турът започва от върха на кула Б с панорамна гледка към игрището от най-високо разположените места. Гледката към 81044 местен стадион та дори и той да е празен е епична.
Разходката продължава през музей с всички трофеи и екипи подредени в хронологичен ред. За 12-те купи (вече 13 между другото) от Шампионската лига е отредено специално място. Следва спускане до по-ниските нива и преминаване през сектора на най-заклетите фенове докато не стигнеш до терена и зоната на резервите (да, можеш да седнеш на техните места). Следват съблекалните на домакините, гостите и залата в която Зинедин Зидан (треньорът в този момент) дава интервюта след мачовете (да, можеш да седнеш и на неговия стол). Продължаваш към кино салон и накрая магията приключва във фен магазина.

Централната част на града е много оживена. Ако искаш да пазаруваш или разходиш из търговски центрове улица Grand Via е твоето място. След кратко помотаване в тази част продължихме към Кралският дворец (на пеша разстояние е). След 18 часа входа е безплатен, но опашката от желаещи става километрична половин час преди това..
След като се откажеш от намеренията си да влезеш можеш да прескочиш до градините на Сабатани и храмът на Дебод - 2200 годишен египетски паметник преместен камък по камък до Мадрид. За съжаление беше затворен по време на нашето посещение.

Изключително симпатични са и няколкото пазара (или така наречените "mercados") пръснати из града. Ние посетихме пазара Сан Мигел в централната част на града. Под покрива му се крият десетки заведения с най-различни вкусотии и напитки и дълги маси на които можеш да се насладиш на чаша, две, три вино + типичните за района тапаси.
Като сме на темата храна - забравих да спомена за чуросите. Традиционни са за полуострова и идеални за закуска. Има ги в почти всяко кафене.

Google Maps има и интеграция с градския транспорт на града та предвижването до по отдалечени обекти е повече от лесно.

Та.. Мадрид в рамките на 2-3 дена има какво да предложи като изживявания и въобще не е скучен (:

 
Мадрид, Испания
Музей Прадо, Мадрид
Кралска ботаническа градина, Мадрид, Испания
Кралска ботаническа градина, Мадрид, Испания
Кралска ботаническа градина, Мадрид, Испания
Кристален дворец в парк Ел Ретиро, Мадрид
Кристален дворец в парк Ел Ретиро, Мадрид
Парк Ел Ретиро, Мадрид
Триумфална арка, Мадрид
Плаза Майор, Мадрид
Най-добрата паеля, ever!
Сантиаго Бернабеу
Сантиаго Бернабеу
Сантиаго Бернабеу
Сантиаго Бернабеу
Кралски дворец, Мадрид, Испания
Кралски дворец, Мадрид, Испания
Градините на Сабатани, Мадрид, Испания
Храм на Дебод, Мадрид, Испания
Тапас
Пазар Сан Мигел, Мадрид, Испания
Пазар Сан Мигел, Мадрид, Испания
Плаза Майор, Мадрид, Испания
Чурос
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Ситония, Халкидики - впечатления, плажове и заведения
Ситония, Халкидики - впечатления, плажове и заведения

Почивка в Ситония, Халкидики, Гърция - любими плажове и таверни, лични впечатления.

Нова година в Будапеща
Нова година в Будапеща

Новогодишна обиколка на Будапеща - коледен дух, глювайн, студ.

Връх Стефани - тронът на Зевс, Олимп, Гърция
Връх Стефани - тронът на Зевс, Олимп, Гърция

Тронът на Зевс - връх Стефани, 2911 метра - изкачване на най-трудния в техническо отношение трекерски връх на Балканите.

Охрид през май
Охрид през май

Пролетна разходка до Охрид, Македония.

Обратно към всички статии »