Backpack Nerd - Мадрид - испанската столица в два дни

Мадрид - испанската столица в два дни

 

Бях леко предубеден и с наложено мнение, че испанската столица е скучен град и няма кой знае какво да се види/прави там. Със сигурност има по-красиви и екзотични места на Пиренейския полуостров, но Мадрид също има няколко трика/местенца скрити в ръкава си.
Имахме квартира в центъра и две денонощия, които смятахме да използваме максимално за опознаване на града.

Първият ден тръгнахме посока главният парк - Ел Ретиро (част от обектите, които искахме да посетим са концентрирани около него).
Прадо - музей считан за един от най-големите и значими в сферата на изобразителното изкуство бе първата ни посетена забележителност. Произведенията събрани под покрива му са впечатляващи като качество и бройка (до такава степен, че идват в малко повече на не толкова просветен човек в това изкуство.. като мен). Снимките в сградата са забранени.
В съседство с музея се намира Кралската ботаническа градина. Ако имаш нужда да си починеш от изкуството седни в кафенето намиращо се на територията ѝ или просто се разходи из красиво оформените градини с всевъзможни растителни видове.
Градината пък граничи със самият парк за който споменах по-рано. Намери кристалния дворец и езерото (няма да ти е трудно)! Излизайки от парка мини покрай триумфалната арка (Puerta de Alcalá) - по стара е от сродните такива в Париж и Берлин.

Денят ни завърши с вечеря в препоръчано заведение от собственичката на апартамента в който бяхме отседнали (местните знаят най-добре). Los Galayos - един от многото ресторанти на площад Плаза Майор в централната част на града. Паелята с морски дарове е скандално вкусна! Ще е престъпление ако не я пробваш.
Заведението е с над 120 годишна история та най-вероятно и останалата част от менюто няма да е разочароваща.

Hala Madrid!
Вторият ни ден започна с една много специална за мен забележителност. Говоря за Сантиаго Бернабеу - стадионът на най-титулувания отбор в Ервопа a.k.a. Реал Мадрид. Забелязвам, че в последно време е модерно да се мрази същия та ако не ти е приятна темата или просто не си фен на футбола можеш да пропуснеш този абзац.
Различното и хубавото на този тур е, че не чакаш конкретен час и сформиране на група с водач, че да го посетиш. Можеш да си купиш билета дори предварително и да отидеш когато искаш и да се разходиш самостоятелно следвайки маркировките и указанията на служителите по трасето. Ако все пак искаш допълнителна информация можеш да си наемеш и устройство с аудио информация.
Турът започва от върха на кула Б с панорамна гледка към игрището от най-високо разположените места. Гледката към 81044 местен стадион та дори и той да е празен е епична.
Разходката продължава през музей с всички трофеи и екипи подредени в хронологичен ред. За 12-те купи (вече 13 между другото) от Шампионската лига е отредено специално място. Следва спускане до по-ниските нива и преминаване през сектора на най-заклетите фенове докато не стигнеш до терена и зоната на резервите (да, можеш да седнеш на техните места). Следват съблекалните на домакините, гостите и залата в която Зинедин Зидан (треньорът в този момент) дава интервюта след мачовете (да, можеш да седнеш и на неговия стол). Продължаваш към кино салон и накрая магията приключва във фен магазина.

Централната част на града е много оживена. Ако искаш да пазаруваш или разходиш из търговски центрове улица Grand Via е твоето място. След кратко помотаване в тази част продължихме към Кралският дворец (на пеша разстояние е). След 18 часа входа е безплатен, но опашката от желаещи става километрична половин час преди това..
След като се откажеш от намеренията си да влезеш можеш да прескочиш до градините на Сабатани и храмът на Дебод - 2200 годишен египетски паметник преместен камък по камък до Мадрид. За съжаление беше затворен по време на нашето посещение.

Изключително симпатични са и няколкото пазара (или така наречените "mercados") пръснати из града. Ние посетихме пазара Сан Мигел в централната част на града. Под покрива му се крият десетки заведения с най-различни вкусотии и напитки и дълги маси на които можеш да се насладиш на чаша, две, три вино + типичните за района тапаси.
Като сме на темата храна - забравих да спомена за чуросите. Традиционни са за полуострова и идеални за закуска. Има ги в почти всяко кафене.

Google Maps има и интеграция с градския транспорт на града та предвижването до по отдалечени обекти е повече от лесно.

Та.. Мадрид в рамките на 2-3 дена има какво да предложи като изживявания и въобще не е скучен (:

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »