Backpack Nerd - Белмекен на квадрат - язовир и връх

Белмекен на квадрат - язовир и връх

 

Имаш желние за планински преход, но не ти се покоряват първенци или не ти се блъска в навалицата на популярните дестинaции в този сезон? Предлагам ти разходка до Белмекен.

Минеш ли веднъж по язовирната стена се огледай в дясно и паркирай на обособения паркинг. Там ще видиш и информационна табела за Национален парк Рила. От тук започва и твоето приключение.
Пътеката е добре отъпкана и ясно се различават коловози от превозни средства, водещи най-вероятно до хижа Белмекен. Тръгваш по тях.
Малко след началото се появява и бяло-червено-бяла маркировка, която се губи във втората половина на прехода. Върхът остава в дясно и е ясно различим - точно над язовира. На моменти се съмнявахме в поетата посоката, защото пътеката ни водеше в ляво, но това не трябва да те притеснява - просто леко заобикаля целта.
Последните метри са с малко по-голям наклон, но спокойствието и панорамните гледки, очакващи те на върха си заслужават пролятата пот. Не забравяй да си отвориш шоколада, който си сложил предвидливо в раницата докато се любуваш на Рилските красоти. Белмекен е връх в Ибърския дял на Рила планина и е висок 2626 метра.

Имахме интересна среща по пътя с един любопитен лалугер, който ту се подаваше, ту се скриваше в своето убежище докато слизахме към язовира.

Цялата разходка ни отне около 6 часа. Като в това време се включват няколко големи почивки и фотографски паузи.
По пътя няма вода, та в летния сезон е хубаво да имаш поне литър тръгвайки нагоре.

 
 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »