Backpack Nerd - Екопътека Бели Искър - приятна разходка

Екопътека Бели Искър - приятна разходка

 

В полите на Рила планина из боровите гори над Самоков се крие приятна и прохладна екопътека - Бели Искър.

За да стигнеш до желаната дестинация трябва да тръгнеш от Самоков посока Мальовица. Следваш табелите за село Бели Искър (ако стигнеш Говедарци значи не си внимавал..). Екопътеката е на 2 километра след селото. Качеството на пътната настилка е много лошо на моменти, но не е и непроходимо. Има обособен паркинг, бележещ стартовата точка. Ние не бяхме сигурни за какво да се оглеждаме като крайна дестинация и спряхме колата на половин километър преди паркинга на една от по широките площадки.

Екопътеката е кръгова. Поне така пише в повечето пътеписи, но не е точно така (ще ти разкажа, защо така смятам по-късно). Маршрута се вие ту около единия ту около другия бряг на река на име.. Бели Искър.
Има цели 8 дървени моста, с интересни наименования. По хронологичен ред: Синия вир, Изгрев, Двата камъка, Тис, Големия/Дългия, Бор, Арамлия, Суларо. Ще минеш и покрай симпатичен заслон, сгушен в между дърветата.

Леко останах изненадан, че на няколко пъти пътеката ни водеше към асфалтовия път и после ни подканяще обратно в гората. В първата половина от пътеката има множество обособени места за барбекю и шанса да се опушиш от някоя цвърчаща скара не е малък. Прохладната река и симпатичните мостчета компенсират тези недостатъци та не отписвай дестинацията.. или пък си донеси едно барбекю и ти (:

След около час и половина лежерно темпо и осем прекосени моста установихме, че трябва да тръгнем към стартовата точка по асфалта - втората половина от "кръга". Това не ни се понрави и решихме да се върнем по извървения до тук маршрут. Но! Направихме това след като се качихме до панорамната площадка. За да стигнеш до нея след последния мост тръгни по автомобилния път и се оглеждай в ляво за табелка, която искаш да последваш - леко прикрита в боровите клонки. От терасата се разкриват прелестите на Рила планина.

Определено екопътека Бели Искър има какво да предложи на всеки, желаещ да се потопи в природата или искащ да разпусне през някой почивен ден.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »