Backpack Nerd - Ковачевица през есента

Ковачевица през есента

 

В тази статия снимките преобладават за сметка на текста.
Защо?
Защото Ковачевица е толкова спокойно и фотогенично село, че дейностите, които можеш да практикуваш се свеждат до дегустация на местни ястия и домашни напитки и разходки по калдъръмените улички и пътеки в района.

Обявено за архитектурно-исторически резерват селото има вариращо местно население от 30 до 50 човека в зависимост сезона. Сгушено в Западните Родопи и на около 25 километра от град Гоце Делчев.
Може би най-автентичното и неподправено селце, което съм виждал някога. Къща с керемиди тук няма да видиш - всички са покрити с каменни плочи (тикли). Уличките са тесни, калдъръмени, предразполагащи към предумишлено загубване и безцелно бродене.
В селото има един смесен магазин в който ще намериш от всичко по-малко, делящ една сграда с кметството.

Посетихме района в разгара на есента. Бяхме отседнали в къщата за гости на Веско и Сузи - дружелюбни и отзивчиви домакини. Стаичките, които отдаваха бяха малки, спретнати и топли с гледка към планината. Трябва да спомена и третия ни домакин - Борислав, българско овчарско куче с доброта правопропорционална на размерите му. Имаха и котка, която не мръдна от камината 2 дни..
Кръчма "При братята" също заслужава посещение заради нейните домашни мезета и вина.

Препоръчвам разходка до параклис "Свети Георги", намиращ се на 2 километра или 1 час разходка по горска пътечка.
Табели за него тръгват от центъра на селото или от основното затворено (за съжаление) училище "Йордже Димитровъ". Маршрута е повече от добре означен и няма опасност да кривнеш някъде.. По пътя ще срещнеш поне няколко от селските кучета (всички приятелски настроени), които мисля имат някаква своя организация за превеждане на туристите през отделните части на прехода, но не съм потвърдил тази теория..
Стигнеш ли параклиса, продължи 5 минути по спускащата се пътека точно пред входа му. Ще се озовеш на панорамна площадка с изключителна гледка към вековни борови гори, село Горно Дряново и Пирин на хоризонта.

Село Лещен също е в района, дори си минал през него по път за Ковачевица. Ние спряхме точно пред общината и си направихме кратка разходка из тукашните калдъръми. Предизвиквам те да намериш известната глинена къща нейде из селото.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »