Backpack Nerd - Нос Калиакра и похабената местност Болата

Нос Калиакра и похабената местност Болата

 

Калиакра (в превод от гръцки "Красивият нос") е скална ивица вдадена на 2 километра в Черно море, намираща се на 60 километра североизточно от град Варна.
Мястото е наистина забележително. Панорамните гледки, откриващи се от 70 метровите отвесни брегове са невероятни.
Казват, че възможността да се видят делфини от тук е много голяма (аз за три посещения и един не съм видял още) - взирай се малко, може да извадиш късмет (:
На върха на носа ще намериш малко параклисче, символизиращо гроба на Свети Никола - покровителя на моряците. Легенда разказва как той е бил преследван от турците и Бог удължавал земята под краката му за да успее да избяга, но уви неуспешно.
По време на разходката си ще видиш и доста сергийки с предимно морски сувенири. Има и лъскав ресторант с голяма открита част. Стори ни се, че цените са доста надути и леко го подминахме. На няколко километра от носа (малко след село Българево) се намира миденото стопанство "Дълбока", което отдавна искахме да посетим. Едва ли има много места в България, където можеш да консумираш по-пресни миди и то по толкова различни варианти на приготвяне.

Другата ни спирка в района бе местност Болата с едноименния морски залив. Намира се на десетина минути с автомобил от нос Калиакра. Не се застояхме много тук..
Ако не си го посещавал, то най-вероятно поне си виждал някоя снимка на фотогеничният залив от високо. Е, това е единственото смислено нещо, което можеш да направиш тук. За целта трябва да изкачиш леко занемарена, но проходима пътека с оформено стълбище. Как да намериш стълбището питаш? Ами.. някъде между огромните купчини със струпани боклуци около изоставените бараки е..
Не разбрах, защо имаше толкова много плажуващи тук?! Пясък почти няма. Водата е мръсна. Рибарите си паркират автомобилите директно до водата. Но пък от 70-80 метра надморска височина картинката изглежда много по-хубаво (:

Северното ни Черноморие притежава много качества. Да, част от тях похабени от нас като местността Болата, но човеци.. какво да ги правиш..

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »