Backpack Nerd - Дворец и ботаническа градина в Балчик - 100 НТО

Дворец и ботаническа градина в Балчик - 100 НТО

 

Има голяма вероятност вече да знаеш всичко, което ще напиша в тази статия. Просто искам да споделя прекрасното впечатление, оставило в мен този исторически комплекс на брега на Черно море в град Балчик.

Комплексът е изграден като лятна резиденция на румънската кралица Мария. Завършен е през 1936 година, но за съжаление тя умира 2 години по-късно. Парк към комплекса с впечатляваща площ от 65 декара е превърната в ботаническа градина. Това се случва няколко десетилетия по-късно като инициатор е Софийски университет "Свети Климент Охридски".

В градината се отглеждат над 2000 растителни видове от 85 семейства и над 800 рода. Бях чувал за огромната колекция от кактуси и не останах разочарован - най-различни по форма и размер бодливи екземпляри.
Тук ще видиш екзотични екземпляри като книжно, моливно, бонбонено, каучуково дърво, гинко билоба и над 30 вида палми.
В комплекса има толкова много подобекти с интригуващи имена като "Висящите тераси", "Алеята на вековете", "Алеята на виното", "Моста на въздишките", "Градината с кръстовидното водно огледало", параклис "Стела Марис".
В обитаваната от кралицата вила можеш да видиш нейни лични вещи и снимки.

Комплексът е разположен на няколко нива по хълмистия бряг в Балчик - можеш да влезеш от крайбрежната алея или от горната му част. Печата за книжката с национални обекти е на горната каса. Цената на билет покриващ целия комплекс е 14 лева.

Посещението ни беше еднодневно и кратко, но Балчик остави в мен приятно усещане. Бих се върнал там не само заради приказното кътче, което описах, но и заради скромната и непретенциозна, тиха и чиста плажна ивица.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »