Backpack Nerd - Змейският извор Живата вода край село Боснек

Змейският извор Живата вода край село Боснек

 

Ако някой ме попита за разходка, подходяща за хора на всякаква възраст - село Боснек със сигурност ще е от първите ми предложения.

На 40 километра от София на автомагистрала Струма, ще видиш отбивка за въпросното село, което е на още 5 километра по тесен, но лесно проходим асфалтов път.
Влизайки в Боснек ще бъдеш посрещнат от най-старият му жител - дъб на 600 години! Нашата цел обаче е чудноват извор на час, час и половина преход над селото. До него ще ни отведе приятна пътека. За да стигнеш до нея не се отклонявай от главния път докато не стигнеш кръстовище с червен надпис върху къща от лявата страна: "ул. Живата вода". Завиваш на ляво. Караш само направо докато не се озовеш на широка поляна, където паркираш автомобила си.
Така бих те посъветвал до вчера относно паркирането.. Моля те, не спирай на поляната, а използвай обособения от кметството паркинг в началото на улицата. Поляните не са за паркиране и живеещите в района страдат от това, а аз лично се извинявам, че съм допринесъл за вредата нанесена от автомобилите в село Боснек.

Пътеката е с минимална денивелация, която не се усеща и е добре маркирана - през по-голямата част от разходката ще се придържаш към маркировката с колчета. Допълнително настроение внася и успоредно движещият се лъкатушещ приток на река Струма. На 45-то колче няма да завиваш на ляво, на където продължават колчетата, а ще продължиш направо. Няма шанс да пропуснеш отбивката или да объркаш посоката - намира се на панорамна поляна и посоката е указана достатъчно ясно.
На 10 минути след отклонението е и нашата цел - извор Живата вода. Не е ясно кой, защо и преди колко века е изсякъл каменен чучур във формата на змейска глава от който блика вода на тласъци с различна сила според сезона.
Друг интересен обект е пещера с тесен отвор на 10 минути по пътеката зад извора. Не ми се стори особенно приветливо място та само го разгледахме отвън.

Посетихме Боснек към края на март месец. Ако четеш статията месец по-късно дестинацията със сигурност ще е доста по-свежа и зелена. Отне ни час и половина да стигнем до извора от селото, но нямахме бърза работа и спирахме много за снимки и разговори. По пътеката са обособени множество кътчета за отдих, включително и до самия извор. Сянката на широколистната гора около змейската глава предразполага за приятен пикник в горещите месеци.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »