Backpack Nerd - Драгоманското блато

Драгоманското блато

 

Ако някой слънчев ден решиш да отскочиш до Сърбия за плескавица или просто търсиш нова дестинация на около час от София, отбий се в Драгоман и едноименното блато.

Хората от Сдружение за дивата природа "Балкани" са вложили много труд и усилия да направят разходката повече от приятна. За целта са изградили дървени пътеки, навлизащи в самото блато, позволяващи уникално по рода си изживяване в сърцевината на обекта. Вероятността да се стреснете взаимно с някоя патица, отпочиваща около пътеката е доста голяма (:
Изградена е и наблюдателна кула, достъпа до която по време на моето посещение беше ограничен. Предполагам заради хладния сезон и има вероятност отново да функционира към днешна дата.

Драгоманското блато е една от малкото възкръснали влажни зони в нас. В следствие на човешката дейност то бива пресушено през 30-те години на 20 век. Изградени са дренажни канали и помпена станция за да се използва земята като земеделска.
Това нанася тежък удар на живота в блатото. Изчезват растения, виреещи само тук, както и едно от последните находища на жерава, преди той да изчезне тотално като гнездящ вид в България.
За щастие това безумие е преустановено през 90-те години на миналия век и бавно влажната зона около Драгоман възвръща първоначалния си облик, като през 2006 година възниква и нова чаплова колония, приноса за което е главно на Сдружение "Балкани".

Драгоман е на 40 километра от София. За да стигнеш до блатото трябва да поемеш към разклона за Годеч и Големо Малово, но съм сигурен, че всеки местен би те упътил.

Има и друга забележителност в района, която не можах да посетя - Чепън планина (очаквай продължение на есен).

Ако искаш да разбереш повече информация за Сдружение за дивата природа "Балкани" посети техния уеб сайт или facebook страница.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »