Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Охрид през май

 

Дълъг уикенд (почивен петък), достатъчно за да се разгледа тази част на Македония.
Градът малко ми заприлича на Велико Търново с крепостта (Самуиловата крепост) разположена върху централен хълм. А и от домакина ни разбрах, че двата града са "побратимени".

Разходката с корабче по Охридското езеро е задължителна. Избери си от тези по-големите, които ще те закарат до манастирът "Свети Наум" (почти до Албания). Пътуването в едната посока е около час, та в летният сезон слънцезащитен крем ще ти е от полза (и на нас щеше да ни бъде ако имахме..). Там те посрещат дозина пауни обикалящи необезпокоявано около теб.
Районтът е доста добре туристически развит. Около манастирът има достатъчно сергийки и заведения с добра скара и маси непосредствено до водата.

В Охрид освен скара се предлага и риба (такива са предимно заведенията.. тук таме някоя пицария).. естествено прясна и на прилична цена. Почти навсякъде може да се плати в български левчета.
Крайбрежната зона е доста приятна. Някой любопитен (гладен) лебед може да дойде да те провери какво правиш.
Друга интересна забележителност е църквата "Свети Йоан Канео" - разположена непосредствено над рибарската махала носеща същото име (Канео). Доста е фотогенична (:
Качи се и до крепостта. Срещу символична входна такса ще получиш 360 градусова панорамна гледка. Тук си купих магнит с българска банкнота и ми беше върнато ресто в български монети. Все едно си бяхме в България (не, не го казах случайно).
Близо до центъра има и турска махала. Ако обичаш кафе седни да пиеш едно такова на джезве. Атракцията тук са хвърчащите сервитьори, яхнали по едно балканче, разнасящи кафенца по улиците (все едно Доминос.. ама по-бързи).
Може да се разходиш и до заливът в който Биляна е белила платно едно време (на пеша разстояние е).

Имахме още един цял ден. Не ни се стоеше в Охрид. Общо взето го разгледахме.. Яхнахме колата и тръгнахме посока манастирът "Свети Наум". На половин час се намира "Заливът на Коските" и интересно наколно селище. Не знам до колко е автентично и характерно за тези географски краища, но е интересно.
Преспанското езеро е на час път от тук. За да стигнеш до там трябва да преминеш през националният им парк "Галичица". Дори и да не ти се ходи до самото езеро си заслужава да се изкачиш с колата до най-високата точка на парка. Ще откриеш панорамни площадки с уникална гледка към Охридското езеро (направи го.. наистина си заслужава).

Та това е.. за толкова дни толкова забележителности (то и не останаха други). А! И нещо много важно като си тръгвате на приблизително 90 километра посока Скопие има "страшни" мекици. Заведението се казва "Мекиците од Стража" и ако си гладен ще го видиш..

 
Синхронни лебеди
Охрид от езерото
Манастир Свети Наум
Маса на първа линия
Слънчево знаме
Самуиловата крепост
Църквата Свети Йоан Канео
Next level service
Тука барат девойки
Наколно селище
Гледката от панорамната площадка в парк Галичица
Нощен Охрид
Мекиците!
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Касандра, Халкидики - впечатления, плажове и заведения
Касандра, Халкидики - впечатления, плажове и заведения

Почивка в Касандра, Халкидики, Гърция - любими плажове и таверни, лични впечатления.

Остров Тасос - плажове, планини, таверни
Остров Тасос - плажове, планини, таверни

Пътуване до остров Тасос - опознаване на интересни плажове, връх Ипсарио и таверни с вкусни морски деликатеси.

Брайтън, Англия - идеи за добро прекарване в рамките на ден
Брайтън, Англия - идеи за добро прекарване в рамките на ден

Предложения за разходка и хапване в рамките на ден в Брайтън, Англия.

Връх Стефани - тронът на Зевс, Олимп, Гърция
Връх Стефани - тронът на Зевс, Олимп, Гърция

Тронът на Зевс - връх Стефани, 2911 метра - изкачване на най-трудния в техническо отношение трекерски връх на Балканите.

Обратно към всички статии »