Backpack Nerd - Остров Диапорос и Синята лагуна с кораб

Остров Диапорос и Синята лагуна с кораб

 

Може би вече си прочел статията ми за Ситония и пренаселените ѝ, красиви плажове.
По време на нашият престой на полуострова имахме намерение да посетим остров Диапорос, известен с малките си чисти плажове и кристални води.

В градчето Вурвуру има много фирми, предлагащи моторни лодки под наем и знаехме, че не ни трябват никакви допълнителни документи за наемането на същите. Това което не знаехме е, че в разгара на сезона същите са резервирани за няколко дни напред. Та имай го предвид и планувай резервацията по-рано. Цените започват от около 60 евро и варират спрямо състоянието на лодката.
Друга опция е наемането на каяк, но си е доста гребане ако искаш да посетиш основните забележителности около острова.
Ние се спряхме на трети вариант - корабче побиращо дузина пасажери с местен капитан.

Препоръчвам "Стела", отплаваща всеки ден в 11 часа към Синята лагуна от малка плажна ивица в близост до хотел Рема. На нея ще ви посрещне весел капитан с култов прякор "Марадона".
Марадона говори само гръцки и е с ясното съзнание, че ти не го разбираш, но в не редки случаи пламенно ще се опита да ти разкаже някоя история, звучаща доста интригуващо, съдейки по тона му. Пак, че към корабчето имаше и преводач в лицето на Зага та да не стоим изцяло безучастни в разговорите.

Първата ни спирка беше Белият плаж, намиращ се в източната част на острова. Мястото е като от картичка. Водата беше кристална и спокойна, а около брега имаше райони с интересни скални образувания интересни за шнорхелинг.
Забравих да предупредя, че на Диапорос няма да намерите плажни барове - запасете се с вода и храна за разходка, продължаваща цял ден.

Прибрахме котвата и отплавахме за Синята лагуна - най-емблематичното място в североизточната част на остров Диапорос. Ще разберете, че сте там по количеството акостирали лодки в изумрудените води.
Не съм обикалял много по света, но това бяха най-кристалните и чисти води в които съм плувал до сега. Подводния свят е разнообразен и включва дори цветни корали в крайбрежната си част.
Акостирахме на малък остров - Агиос Исидорос. След продължителна свободна програма Марадона грабна плавници, очила и се засили към водата с торбичка и нож.
Подкани ни за компания и аз не се поколебах много. Оказа се, че торбата и ножа му бяха необходими за събирането на морски таралежи, които не бяха хич малко около крайбрежните скали. Внимателно подбра около 30 екземпляра и се върна на палубата, където се захвана с почистването им за да може да ги дегустираме в последствие сурови, обляти с лимонов сок (местен деликатес). Марадона е сърцат човек и с тези жестове превърна разходката ни в още по-запомняща се. Също така ни почерпи с пъпеш и сангрия, предварително охладени на кораба.

След още една дълга подводна разходка отплавахме към следващата дестинация - плажа Лагониси. Това е континентален плаж, но ние просто го посетихме от към острова. На фона на Синята лагуна тази спирка бледнееше и дори водата не ми се струваше толкова интересна.
Престоят ни бе кратък и се насочихме към последният плаж от програмата, намиращ се на остров Перистери. Тънка пясъчна ивица разделя водата и образува два напълно различни като подводен свят басейна. Само липсата на желание може да те спре да изследваш и двата със шнорхел и очила.

И така след около 7 часа разходка из забележителностите на остров Диапорос, капитана акостира обратно във Вурвуру. Аз лично препоръчвам този вариант за разходка от изброените по-горе. Цената за еднодневна обиколка със кораба "Стела" е 20 евро на човек. Не смятам, че е редно отдаването на моторни лодки на хора без необходимите документи за управляване на такива.
Марадона и Зага са сърцати хора и със сигурност ще се постараят да запомниш този ден с много положителни емоции.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »