Backpack Nerd - Разходка до Боянски водопад, Витоша

Разходка до Боянски водопад, Витоша

 

Преди няколко седмици решихме да си направим лека разходка за не повече от половин ден някъде из Витоша. Спряхме се на Боянския водопад.
И преди бяхме посещавали тази дестинация, но не и зимата. Въпреки натрупалият сняг се очертаваше доста приятна разходка на фона на слънчевият ден.

За да стигнеш до стартовата точка следвай табелите за Боянската църква. Подмини я и продължи само нагоре по улица "Боянско езеро"" докато не стигнеш т-образно кръстовище. Табелите в ляво на Природен парк Витоша са твоята цел. Ако завиеш надясно по улица "Сговорна дружина" и продължиш до кръстовището с улица "Брезовица" ще видиш обособен паркинг (в хубави почивни дни най-вероятно ще е пълен и ще си принуден да паркираш някъде по улиците).

Има две пътеки, започващи заедно от тук. Маркирани са с червена и зелена маркировка. Малко след началото вече се разделят.
За червената съм чувал, че е по-кратка (под час), стръмна и се движи по Боянска река.
Ние търсихме лежерна разходка и избрахме зелената - около час и половина, с почти постоянна лека денивелация и красиви панорамни гледки.
Чувал съм и за трета пътека, започваща от местност Копитото, но не мога да споделя никаква информация за нея (поне засега).

Дестинацията е много популярна и утъпканият сняг по пътеките не ме изненада изобщо. Маршрута през гората е много приятен независимо от сезона и го препоръчвам.
Както ти казах водопадът е на около час и половина от началната ни точка. Това по подразбиране означава, че ние сме изминали дестинацията за около два часа заради многото фотографски почивки, които правихме.
Пътеката е много добре маркирана.
След около половин час ще видиш маркирано отклонение за Боянското езеро. Препоръчвам да отидеш първо до водопада и да се върнеш по тази пътека (на мен лично не ми е много приятно изкачването до езерото).

Замръзналият вариант на високия цели 25 метра Боянски водопад изглежда невероятно. Веднъж стигнали до тук отворихме термосите, наляхме си по един горещ чай и се полюбувахме известно време на заледената гледка преди да тръгнем обратно към колите.
Интерес представляваха и скалните катерачи, които тренираха по водопада през този ден.

На връщане леко разнообразихме маршрута като се отбихме до замръзналото Боянско езеро и от там обратно към Бояна.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »