Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Връх Ипсарио - първенецът на остров Тасос, Гърция

 

Това е първият ми достигнат връх извън границите на милата родина. Тази статия е за изкачването на връх Ипсарио - най-високият връх на остров Тасос.
Трябва да призная, че останах доста приятно изненадан.. целият маршрут е много красив с редуващи се борови горички и панорамни гледки.

Първенецът е със скромната височина от 1204 метра, но има една малка подробност.. стартовата точка е на 34 метра надморска височина.
Та.. 1204 - 34 = 1170 метра денивелация за приблизително 3 часа. От сега да кажа, че ако си с нулева подготовка и не си много динамичен не се захващай..
Избери си някой от плажовете (или таверните), които съм описал в статията за остров Тасос.

Та маршрута.. Тръгва се от градчето Потамя. Паркираш на малкият площад до центъра, прекосяваш го и от тук вече има табели упътващи те към твоята цел. Гледай да си там не по-късно от 6-6:30 сутринта в летния сезон. Предпочиташ по обяд да си приключил с приключението и да си на сянка под някой чадър или в мокрото море.. повярвай ми. Вземи колкото можеш повече вода със себе си.

Първият половин час се върви по тясна асфалтирана уличка с доста градини и пчелни кошери.. В Тасос пчелите са навсякъде (както комарите в Русе).. Следващият половин час е в смесена широколистна гора, а маршрута е обозначен с дървени табелки и малко маркировка по дърветата.
Следва около час и половина яко изкачване през иглолистна гора, скалисти участъци, открити пространства с панорамни гледки към източното крайбрежие, връх Ипсарио и връх Пророк Илия.
Не се стряскай ако нещо изшумули в храстите. Има доста диви козички по тези райони. Сега като се замисля.. няма как да се стреснеш, защото първо ще ги помиришеш преди да ги видиш или чуеш (:
Няма как да се изгубиш в този участък.. просто следваш серпентината (пътечка на зиг заг) докато не стигнеш билото и не се наградиш с гледка към останалата (предимно западната) част на острова. От тук пътеката на дясно води към Илия.. ние обаче сме на ляво.

След 5 до 10 минути ще се озовеш пред Астро къмпинг. Хижата беше затворена, но има доста пейки и няколко беседки с хубава сянка. Тук оставихме изнемогващите от групата да си починат и съберат сили за слизането, докато останалите имахме още близо 200 метра изкачване и половин час вървене до Ипсарио.
Близо до къмпинга има вода..! Табела с прикрепено кранче ще те отведе до нея (не ти трябва да четеш на гръцки). Презареди бутилките..

Тези последни 200 метра са доста каменисти.. внимавай при преминаването им. Има и доста борчета - часът вече наближаваше 10 сутринта и тяхната сянка беше доста полезна за кратка почивка и защита от слънцето..
След няма и половин час както ти казах бяхме на върха! Има каменно блокче, което потвърждава подвига ти. Гледката и удолетворението си заслужават усилието. Вижда се и стартовата ни точка.. доста далеко в ниското (:
Изкачването ни отне точно 3 часа и 10 минути и то с доста почивки. Насладихме се на гледката, направихме по някоя снимка и тръгнахме по вече познатия път.

Подбрахме почиващите на къмпинга спътници и тръгнахме да се спускаме към гората.. Надявам се да си придобил ясна представа какво те очаква ако си решил да се захванеш с това приключение.. Над 15 километра преход с 1100 метра денивелация за 3 часа в разгара на лятото си е предизвикателство..

 
В правилната посока сме - Ипсарио, Тасос
Панпрама по път за Ипсарио, Тасос
Панпрама по път за Ипсарио, Тасос
Случайна среща по път за Ипсарио, Тасос
Ипсарио, Тасос
Ипсарио, Тасос
Пророк Илия, Тасос
Последен воден източник преди Ипсарио
Астро къмпинг
Стартовата точка - Потамя
Ипсарио - 1204 метра
Панорама от Ипсарио, Тасос
Потамя между скалите
Панпрама по път за Ипсарио, Тасос
Панпрама по път за Ипсарио, Тасос
Панпрама по път за Ипсарио, Тасос
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Ситония, Халкидики - впечатления, плажове и заведения
Ситония, Халкидики - впечатления, плажове и заведения

Почивка в Ситония, Халкидики, Гърция - любими плажове и таверни, лични впечатления.

Охрид през май
Охрид през май

Пролетна разходка до Охрид, Македония.

Остров Тасос - плажове, планини, таверни
Остров Тасос - плажове, планини, таверни

Пътуване до остров Тасос - опознаване на интересни плажове, връх Ипсарио и таверни с вкусни морски деликатеси.

Виена - голямото Русе
Виена - голямото Русе

Виена, Австрия - разходка в 5 дни.

Обратно към всички статии »