Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Виена - голямото Русе

 

Ако не знаеш Русе е известен като малката Виена (та от тук идва плоската шега в заглавието).
Внимание! Дълга статия!
Направихме разходката в рамките на 4 нощувки. Хубавото за тази дестинация е, че има по 4 самолетни полета (да 4..) всеки ден в двете посоки. Пътува се с Австрийски Авиолинии.. билетите не са от най-евтините, но с плануване и ранно закупуване не са и от най-скъпите.
Взехме възможно най-ранният полет и бяхме там около 10 часа, на връщане взехме възможно най-късният и бяхме в София около 22 часа.

Хотелите са скъпи.. Направи като нас отиди в Wombats Hostel - Naschmarkt. Самото място е част от причината екскурзията де се получи толкова добре. Пълно е с интересни, странни хора, стаите са в добро състояние, персоналът е супер, общите помещения са забавни, закуската е перфектна, има бар в който свирят групи от цял свят. Проучете го.. после ще ме черпите една бира (:

Ще започна с Нашмарк - голям централен пазар. Ще намериш всичко тук. Заведения за хапване също не липсват - пробвай едно две на случаен принцип няма да се разочароваш. Не е изключено някой продавач да те поздрави на български.. И е буквално до хостелът.
Тръгнахме към дворецът "Белведере". Препоръчвам ти да го разгледаш от вътре.. Залите са впечатляващи. Изложена е и най-известната творба на художникът Густав Климт - "Целувката" (не ти говори нищо.. и на мен въпреки, че съм я виждал много пъти по сувенирни чаши, вази и подобни без да подозирам).
От там пеша към Пратера - да се качиш на Виенското колело (иначе все едно да отидеш до Рим и..)! Преди да стигнем увеселителният парк пресякохме каналът на река Дунав. Мястото ни впечатли и знаехме, че ще се върнем тук, но за това малко по-късно.

Вторият ден беше изцяло за дворецът "Шьонбрум" - няма как иначе.. Билети се купуват на място за след два до три часа. През това време може да разгледаш градините (няма да скучаеш). Зад дворецът се разкрива грандоманска градина.. за времето оставащо до платената обиколка преспокойно може да стигнеш до панорамната площадка "Глориет" в далечината. Гледката от там е забележителна.
Не мога да преценя кой дворец е по-впечатляващ вътрешно.. съветвам те да си вземеш билет за пълна обиколка (ние направихме грешката да вземем частична).
Ако следваш този план веднага след това се насочи към зоологическата градина (най-старата в света!), намираща се също в рамките на "Шьонбрум" (казах ти, че е грандоманско място). Има панди, червени панди и не панди!

Следващият ден беше посветен на централната част. Задължителните места са Виенската държавна опера, катедралата "Свети Стефан" и императорската крипта под църквата "Капуцинеркирхе". От там към парламента и кметството. Маршрутът е много приятен. Постоянно има нещо интересно/огромно да се види/снима. Минава се и покрай Императорският театър.
От там към каналът на река Дунав. Защо ни хареса това място толкова? Защото от двете страни на реката има заведения с шезлонги, графити и много млади хора. Идеално място да си почине човек след обиколката, която ти описах преди малко и да изпие едно две питиета.
Важно! Ако ме послушаш за следващия съвет после ще ме умоляваш да ме черпиш бира. "1516 The Brewing Company" - мястото на което ще вечеряш ребра! Ама не какви да е.. уникални.. след тях всичко друго бледнее (ако не ми вярваш, драсни един ред ще те свържа с хора които ще потвърдят). Пак заповядай.
Да не забравиш и нощната обиколка на града. Общо взето същите обекти, но по тъмно.

Четвърти ден. Време за магнити. В централната част се намира друга интересна атракция - часовникът "Анкер". На всеки час се появява фигура на историческа личност съпроводена с минутна мелодийка. Бъди там в 12 на обяд ако искаш да видиш/чуеш всичките.
Домът Хундертвасер е друга интересна атракция на 2-3 спирки метро разстояние, която посетихме. Седни на някое от интересните кафенета в района.

Последен ден.. всичко си има край.. хубавото е, че все пак имахме цял ден до вечерният полет. Аквариумът може би ме впечатли повече от зоолгическата градина. Намира се на 10 минути пеша от "Нашмаркт". Сградата в която се намира (висока приблизително 50 метра) е бункер/кула за противовъздушна отбрана останала от времето на Втората световна война. Обиколката започва от панорамната площадка най-горе и продължава десетина етажа до приземното ниво. Задължително влез в тропическата зала има свободно разхождащи се маймуни (не тези с фотоапаратите)!
Остана време и за обиколка на Националната библиотека на Австрия. Грандомания е първата асоциация като се сетя за нея..

Това беше нашата програма. Ако съм ти помогнал поне с нещо или ти е било забавно значи съм си свършил работата (:

 
Белведере
Градините на Белведере
Опера на открито
Каналът на Дунав
Първото виенско колело
Пратерът
Wombats Hostel - общите помещения са забавни
Моцарт е жив
Дворът на Шьонбрум
Червена панда (:
Семейство хапва от градинката на съседите
Най-старата зоологическа градина в света
Гледката от кулата на катедралата Свети Стефан
Кметство
Часовникът Анкер
Двама туристи на фона на операта
Нощна Виена
Домът Хундертвасер
Тропическата зала в аквариума
Маймуна пънкар
Грандоманската библиотека
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Почивка в Кавала, Гърция
Почивка в Кавала, Гърция

Приказни плажове около Кавала, забележителности, вкусна кухня и улични изкуства.

Охрид през май
Охрид през май

Пролетна разходка до Охрид, Македония.

Мадрид - испанската столица в два дни
Мадрид - испанската столица в два дни

Столицата на Испания - Мадрид в рамките на два дена. Основни забележителности, вкусни местенца и Сантиаго Бернабеу.

Порто - португалската перла в два дни
Порто - португалската перла в два дни

Порто, Португалия - фадо, вино, вкусни местни специалитети и архитектурни забележителности.

Обратно към всички статии »