Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Хижа Мечит, връх Мечит и Кайзеровия път в Рила планина

 

В средата на Август месец се оказах без планове и задължения за предстоящия уикенд. Прогнозата за времето обещаваше чудно време, а Кайзеровият път и връх Мечит (2567 метра) отдавна бяха в списъка ми с дестинации, които исках да посетя. Заредих фотоапарата, стегнах раницата и се отправих към Говедарци.

Преходът не е от най-лесните или поне не беше за мен след като няколко месеца не бях стъпвал из любимите планини. Цялото удоволствие ми отне около 9 часа с много почивки и фото паузи.
Кайзеровият път винаги е предизвиквал интерес в мен и много исках да го видя - път в планината звучи много интригуващо. Оказа се, че има два - този и още един над Боровец. Построени са по идея на цар Фердинанд с цел да впечатли немският кайзер Вилхелм Втори с красотите на Рила планина.

Както вече споменах началната точка е село Говедарци и по-точно малка отбивка над селото в посока ски пистите. На мен ми беше по-лесно да въведа “хотел Инвикта” в навигацията - полянката, обособена като паркинг, маркиращ началото на прехода е малко след хотела в ляво от пътя - непосредствено преди следващия остър десен завой.
Ето и кординати ако така ти е по-удобно.

Всички пътеписи които изчетох за да се запозная с маршрута разделят прехода на три части.. така ще направя и аз:
- етап 1 - село Говедарци - хижа Мечит
- етап 2 - хижа Мечит - връх Малък Мечит
- етап 3 - връх Малък Мечит - връх Мечит
- бонус мини етап - връх Мечит - плочата на цар Фердинанд

Първи етап - село Говедарци - хижа Мечит
Най-сложен заради липсата на указателни табели и маркировка. Това което мога да дам като съвет е ако се колебаеш накъде да тръгнеш - дръж ляво.
Малко след като поемеш по черната пътека, започваща от паркинга се появява първото разклонение което не е маркирано - залагаш на лявото (:

Следва около 40 минутен горски преход с постоянно изкачване докато не се озовеш на пистата - тук ми беше може би най-трудно да се ориентирам! Най-добрият вариант е да я пресечеш и веднага да тръгнеш на ляво следвайки не много добре отъпкана пътека успоредно на пистата.
Вървейки по тази пътека ще пресечеш черен път - това е точно до един от стълбовете на лифтовото съоръжение под което ходиш. След около 10-15 минути ще се включиш отново в черния път като непосредствено след това ще видиш една от малкото, но ясни табели, указващи посоката към хижата - този път ни интересува дясното разклонение.

Още 15 минути са необходими за достигане на първата ни цел - хижа Мечит.
Тук ще видиш две постройки - една от ляво, която не съм сигурен и може да ме поправиш, но май се води новата сграда и една от дясно, която следователно се води старата сграда. И покрай двете имаше живот и предполагам функционират, но от новата сграда успях да си закупя чай и да отдъхна малко на приятната веранда преди да продължа към следващата цел - връх Малък Мечит.

Важно - тук е последното място за снабдяване с вода - по-нагоре няма, а си има още доста път така, че по-добре се подсигури.

Втори етап - хижа Мечит - връх Малък Мечит
Тук се продължава по пътеката между двете постройки. След няма и 10 минути ще се озовеш на една голяма поляна - не бързай да я пресичаш, а си стой по черният път по който си поел в десният ѝ край. В горната част ще видиш и разклонение с няколко информационни табели. Интересува ни дясното разклонение.

От тук нататък пътят става все по каменист и “Кайзеров” та следвайки го би трябвало да е достатъчно за да не кривнеш от правилната посока. Но ако случайно нещо се зачудиш, знай, че маркировката която ни интересува от тук нататък е зелено-жълта.
Този етап също продължава малко повече от час. За малко дори подминах връх Малък Мечит, понеже той остава в дясно от нашата пътека и няма информация или знак за него..
На връщане отидох до самият връх, но и да не го направиш не е голяма загуба - гледката не е много по-различна от тази на пътеката и върху скалата няма никакви отличителни знаци.

Трети етап - връх Малък Мечит - връх Мечит
Най-панорамният етап - с повишаването на надморската височина започват да се откриват и чудни гледки. Може би затова този етап ми отне близо час и половина - прекалено много пъти спирах къде да снимам, къде просто да се полюбувам на гледките, къде и за двете неща.
Друга причина почти да пропусна малкия Мечит е, че от там започват и няколко подсичания на Кайзеровия път. Обозначени са с каменни пирамидки, а на места и с колчета. Съветвам те да се възползваш от тях въпреки, че клека през който се минава на места е доста гъст - предполагам спестяват значително количество време.

След 40 до 50 минути Рилски панорамни гледки се открива и гледка към нашата цел - връх Мечит. Каменистия път тук е в доста добро състояние и лично аз все още се изумявам като си помисля колко усилия са хвърлени за изграждането му.
Имай предвид, че последните 10 минути от изкачването са доста стръмни, но с повишено внимание ще се озовеш на 2567 метра надморска височина с приказна Рилска панорама.

Допълнителен етап - Плочата на цар Фердинанд
За бонус етапа трябва да слезеш от стръмния участък и да продължиш още около 20 до 30 минути по Кайзеровия път.
Оглеждай се за едва забележимо послание, издялано в скалата и табела с превод в ляво от теб в момента в който забележиш, че каменистият път започва да изчезва.
Табелата на кратко гласи, че цар Фердинанд заедно с няколко височайши негови гости и над 80 души (войска и прислуга) са преминали Лопушница на 2 юни 1899 година.

Допълнително удоволствие по време на прехода ми достави и липсата на хора - за целият ден срещнах десетина ентусиаста, тръгнали тръгнали по същите пътеки. За почивен ден в разгара на лятото това си е направо прецедент, но все пак върхът не е от най-предпочитаните и лесно достъпни дестинации в Рила планина.

Искам да благодаря и на Ели от Друми в думи, чиято статия използвах за да се информирам за този преход.

 
Паркингът над Говедарци
Към хижа Мечит
Към хижа Мечит
Към хижа Мечит
Пресичане на черния път към хижа Мечит
Към хижа Мечит
Хижа Мечит, Рила
Хижа Мечит, Рила
Хижа Мечит, Рила
Поляната над хижа Мечит
Към връх Малък Мечит
Към връх Малък Мечит
Към връх Малък Мечит
Към връх Малък Мечит
Към връх Малък Мечит
Връх Малък Мечит
Подсичане на Кайзеровия път към връх Мечит
Подсичане на Кайзеровия път към връх Мечит
Към връх Мечит
Подсичане на Кайзеровия път към връх Мечит
Кайзеровия път към връх Мечит, Рила
Кайзеровия път към връх Мечит, Рила
Кайзеровия път към връх Мечит, Рила
Връх Мечит
Връх Мечит
Връх Мечит
Плочата на Фердинанд, Кайзеров път, Рила
Плочата на Фердинанд, Кайзеров път, Рила
Плочата на Фердинанд, Кайзеров път, Рила
Връх Мечит
Кайзеровия път към връх Мечит, Рила
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Страшното езеро - най-красивото езеро в Рила
Страшното езеро - най-красивото езеро в Рила

Страшното и Йончево езеро в Мальовишкият дял на Рила планина - красив преход с панорамни гледки и наситено сини езера.

Язовир Пчелина и самотния параклис Свети Йоан Летни
Язовир Пчелина и самотния параклис Свети Йоан Летни

Приятна разходка до язовир Пчелина, известен със самотния и фотогеничен параклис Свети Йоан Летни.

Връх Ботев през Априлци и хижа Плевен vol. 1
Връх Ботев през Априлци и хижа Плевен vol. 1

Връх Ботев през Априлци и хижа Плевен - незабравим празник.

Разходка с бебе - Панчаревско езеро
Разходка с бебе - Панчаревско езеро

Приятна разходка, подходяща за бебешка количка около Панчаревското езеро.

Обратно към всички статии »