Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Сурва, Перник 2017

 

Трета година подред (за щастие) посещавам Перник по време на Международният фестивал на маскарадните игри - Сурва.
И пак бих отишъл.

Ако ще ходиш за първи път и тръгваш от София - хвани си влакчето. Аз така правя всеки път. Дневна карта е около 5 лева. До там се пътува с новите мотриси. А продължителността на возенето е между 40 и 50 минути.
Ще си спестиш доста главоболия. Фестивалът е известен и влизането в Перник с автомобил и паркирането не е много лесно (предупреден си). Пристигнеш ли на гарата просто следвай тълпата (или се заслушай). След десет минути по пешеходна алея вече си в празника.

Атмосферата е винаги много зареждаща. От всякъде се чуват тъпани и звънци и чанове. Действието се развива на три фронта.
Първи фронт. Групите тръгват от площада пред Община Перник и църквата "Свети Иван Рилски".
Втори фронт. Дълга алея през която минават.
Трети фронт. Втори площад на който представят своят номер/танц.
За всичките ми посещения нито веднъж не съм бил на третото място. Там винаги има много хора и видимостта е нулева. Но това не е толкова лошо. За мен лично е по-интересно по алеята. Там всичките са в пълно бойно снаражение и подгряват преди техния ред (според мен тук са по-забавни). Често се закачат с публиката, танцуват и е доста интересно да ги наблюдаваш. Пак има много хора, но никой не ти пречи на гледката.
Като се нагледаш, разходи се до общината. На този площад се смесваш с кукерите. Може да си направиш някоя снимка с тях. Ако ги помолиш любезно няма да ти откажат.

Всички групи имат водач, определящ ритъма в който групата да подскача със заредените чанове и тъпаните да бият. Има нещо зареждащо и приятно в ритъма и танците на хората.

Като се нагледаш и тук мръдни на 200 метра до подземният минен музей (има и печат.. има и каски). Един от малкото обекти при които се намираш в самия експонат. Състои се от два свързани тунела и доста ниши с интересни експонати. Обиколката продължава между 20 и 30 минути и я препоръчвам. Ще ви покажат и единствения електрически локомотив на Siemens с който пернинчани много се гордеят и многократно са отказвали предложения за откупуване.

Единствения недостатък, който забелязвам, ставащ все по-притеснителен са фотографите (не тези, любителите като мен стоящи в страни от действието). Тези, със специалните пропуски (предполагам закупени). Всяка година стават все повече и повече. На моменти развалят цялата атмосфера и се тикат къде ли не само и само за един кадър. Според мен трябва да им обособят конкретни зони (кошари) и да си снимат само от там. Да не шават много.
Тази година дори писах на организаторите. Питах ги защо го позволяват (никакъв отговор..).

Та това е.. погледай още малко кукери и си хвани обратно влака. Горе долу на всеки кръгъл час са.
А и послепис.. Един голф не съм видял и това дето го говорят за гражданите на това градче са някакви легенди и митове..

 
Grumpy one
Интересна двойка (:
Чанове да искаш
Малък кукер
Закърмен в традициите
Minecrafting
Минен музей
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Сирни Заговезни - Хелоуин по български и прошка
Сирни Заговезни - Хелоуин по български и прошка

Традициите около Сирни Заговезни в град Мартен.

Богдан - най-високият връх в Средна гора
Богдан - най-високият връх в Средна гора

Приятен еднодневен преход в Средна гора до връх Богдан комбиниран с престой в Копривщица и разходка до малко известен изоставен меден рудник Цар Асен.

Водопад Полска Скакавица
Водопад Полска Скакавица

Разходка до полузамръзналият водопад Полска Скаквица в Земенска планина.

Изкачване на връх Полежан в Пирин от хижа Безбог
Изкачване на връх Полежан в Пирин от хижа Безбог

Разходка от хижа Безбог до връх Полежан в Пирин включваща приказни пирински панорами.

Обратно към всички статии »