Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Пирин - връх Вихрен, Кончето и още

 

Един дългоочакван преход.. Хубава компания.. Уникално време.. Приятни изненади по пътя.. Абе по-хубаво от рожден ден беше!

Нашата стартова точка беше хижа "Вихрен" - половин час с кола от Банско. Препоръчвам да си там не по-късно от 7 часа сутринта. Може и по-късно, но паркирането ще ти е проблем.
Този преход почти няма равни участъци.. денивелацията е постоянна и се ходи по чукаци, та гуменките не са вариант (предупредил съм!)..

Пътеката е много добре обозначена. Стегнахме групата и тръгнахме. След малко повече от час изкачване се разкриват и първите "wow" гледки. От другата страна, в подножието на изкаченият хълм се намира Влахино езеро. Има и доста послания направени от наредени камъни.
Ако погледнеш на дясно ще видиш вторият най-висок връх в България (2914 метра). Ако си изморен, гледката ще ти подейства демотивиращо, но ти трябва да си по-скоро надъхан и зареден от гледките (а и не си минал и една четвърт от маршрута все още) та.. само нагоре! Макар и стръмно след по-малко от час може да се наградиш с шоколад (на къде без шоколад по баирите..), защото вече си покорил Вихрен. Снимай се до кулата с табелката, почини и просто гледай. При ясно време от тук се открива умопомрачителна гледка. Вижда се и следващата ни цел - "Кончето".

Слизаме от другата страна. Внимавай, стръмно е.. Има участъци с положено стоманено въже за подсигуряване - използвай го. Скалите са мраморни и доста хлъзгави.
Точно тук, в подножието видяхме еделвайс! Стояхме сигурно 10 минути и му се радвахме.. Беше грижливо ограден с камъни за да не бъде случайно смачкан. Това беше едно от най-вълнуващите неща случили ни се по време на разходката, но възможностите ми ме ограничават и едва ли ще мога да предам емоцията с думи (погледай снимките на цветето няколко минути).
След малко се срещнахме с другата част от групата, която нямаше желание да катери Вихрен. Те бяха минали през местността "Казаните", заобикаляща върхът. От тук вариантите за "Кончето" са два. Трудният е да се качи връх Кутело (третият най-висок в България). Лесният е да се подсече върхът и да се излезе по средата на самата седловина. Като максималисти (мазохисти (ентусиасти)) избрахме естествено трудният. Доста е изтощителен и стръмен (на места сме вървяли на 4 крака). Но пък гледката.. Няма да ти кажа колко е яка.. сам трябва да се увериш в това.

От тук другата ни цел вече се вижда. Началото е обозначено с пътен знак сигнализиращ за стеснение на пътя от двете страни (:
Карстовият ръб е широк не повече от 60-70 сантиметра. Разминаването с останалите групи е доста интересно. Не е страшно. Хората стигнали до тук са от "хубавите". Ще ти се усмихнат, ще те поздравят. Ако изпиташ затруднение в даден момент всеки би откликнал и подал ръка.
Веднъж преминал цялата седловина се озоваваш на връх Бански суходол (честито в един ден покори 3 от топ 5 по височина върхове в България). Тук отворихме и останалите шоколади (пиршество!).
Тръгвайки обратно стигнахме до средата на Кончето и завихме на дясно. Спуснахме се с 20на метра и го подсякохме. След това заобиколихме и Вихрен минавайки през "Казаните". Точно тук видяхме диви кози. Реших да последвам една по чукарите. Тя пък взе, че се спря и ме погледна изненадано (виж снимките) преди да изчезне.
Тръгнеш ли да се прибираш спри и до Байкушевата мура (на няма и километър от хижа "Вихрен" - има табела на пътя). Най-старото иглолистно дърво в България - 1400+ години (видяла е всичко).

След 11 часа и десетина изминати километра останах с една мечта по-малко.. Бях минал по "Кончето"..

 
Ей там долу е хижа Вихрен
Туристи на фона на Влахиното езеро
2914 метра
Слизаме от Вихрен
Трудно е да избера дума с която да го опиша..
Групата
МПС-тата да са предупредени
Кончето
Подсичаме Кончето на връщане
Behold! Вихрен!
Около Казаните
Голямо гонене падна..
Байкушевата мура
1400+ години живот
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Разходка до Боянски водопад, Витоша
Разходка до Боянски водопад, Витоша

Приятна разходка из Витоша планина - Боянски водопад през зимата.

За малиново вино до хижа Тръстеная
За малиново вино до хижа Тръстеная

За малиново вино до хижа Тръстеная през село Лакатник.

Водопад Полска Скакавица
Водопад Полска Скакавица

Разходка до полузамръзналият водопад Полска Скаквица в Земенска планина.

Змейският извор Живата вода край село Боснек
Змейският извор Живата вода край село Боснек

Разходка до змей, бълващ вода край село Боснек в полите на Витоша.

Обратно към всички статии »