Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Остров Тасос - плажове, планини, таверни

 

Тръгнахме с идеята всеки ден да посещаваме различен плаж и да намерим време за изкачване до връх Ипсарио - първенецът на Тасос. Общо взето преизпълнихме плана, та ако продължиш да четеш ще разбереш подробности..

До острова може да се стигне с ферибот от Кавала и Керамоти. Препоръчвам втория вариант (по-евтин и по-кратък). Чайките са ескорт на корабчето и ако имаш някакъв снакс може да се пробваш да им го подадеш над парапета.
Имахме набелязани цели предварително.. базирайки се на тях се спряхме на хотелче в градчето Криси Амудия. Намира се на източното крайбрежие.
За първи път Гугъл ме разочарова.. На острова не се справя много добре и ако разчиташ само на него ще се озовеш на места по които не искаш да шофираш. Та следвай табелите и надписите по крайпътните камъни (:
Знай, че морските таралежи са често срещани в тези райони. Навъртат се предимно около скалите и не са много приятни за галене.. Вземи си гуменки за водата за да не настъпиш някой..
Пчелите също са в повече.. на доста места има кошери и като надушат храна пристигат веднага.. независимо дали си на плажа, в планината или в някое градче.
Другото нещо което трябва да си вземеш задължително са очила и шнорхел. Потопиш ли се веднъж пред теб се открива изцяло нов свят.. Не е толкова разнообразен и цветен, но имаш ясна видимост в радиус от 5-6 метра.. някоя друга по-интересна рибка може да мине покрай теб.. можеш да събереш интересни миди и рапани.. да видиш сам колко болезнено изглеждат морските таралежи..

Плажовете които посетихме за 5 дни:
- Golden beach (a.k.a. Златни пясъци.. ама по-хубави от нашите..). Намира се в нашето градче. Водата - синя и кристално ясна. Плажът леко пренаселен, но все пак беше разгара на сезона.. повечето бяха така. Различни плажни барове със шезлонги и чадъри..
- Paradise. Намира се на източното крайбрежие, приблизително на 20 минути с кола под Криси Амудия. Водата - синя и кристално ясна (май се повтарям). Плажът огромен с достатъчно плажни барове и свободни зони. Също така е и много плитък.
- Aliki (Алики). Намира се на южното крайбрежие, приблизително на 30 минути с кола под Криси Амудия. Водата - синя и кристално ясна (май се потретвам). Любимият ми плаж. Самото заливче е много красиво. Няколко таверни непосредствено до плажа, а водното дъно беше най-разнообразното от всички плажове. Освен това има приятни пътечки обикалящи крайбрежната зона водещи до антични разкопки (не стигнах до тях).
- Marble beach (или Мраморният плаж). Намира се на едва 3 километра над Криси Амудия, но достигането му е истинско приключение.. Поне 20 минутно шофиране по черен път, минаващ през мраморна кариера, остри завои и стръмни баири. Водата е.. не знам какво синьо да го нарека ама е много наситено и светло.. Най-вероятно заради натрошения мрамор изпълващ целият район. Поради същата причина не е и подходящ за гмуркане (видимостта е като на Черно море - виждаш не по-далече от носа си.. хайде малко повече..). Има едни платформи във водата на които се забавлявахме със скоци, но и поизгоряхме..
- Ilio Mare - плажът до едноименния хотел. Намира се на западното крайбрежие. Най-хубавата плажна ивица от изброените. Водата беше кристално ясна и синя.
- Гьола - доста известна атракция на Тасос.. съчетахме я с посещението на Алики. Представлява скален басейн непосредствено на брега на морето с възможност за скоци от 2 до приблизително 9-10 метра височина. Съветвам те да отидеш там след 17 часа за 1-2 часа да се наскачаш (няма плаж и по обяд ще те "убие" слънцето). Нямаше как да си тръгна докато не скоча от най-високата точка и естествено подбрах един морски таралеж от дъното.. Няма да се жалвам.. заслужаваше си (: Тук много полезна беше и медецинската застраховка, която ти препоръчвам да си направиш..

Денят в който посетихме плажът Ilio Mare започна в 6 сутринта с изкачването на връх Ипсарио. Ако ти е интересно как е преминал прехода прочети статията посветена специално на това приключение.

Заведения, които препоръчвам (морските дарове, узото и обслужването на всички места са без коментар.. ще споделя тези, които наистина много ми харесаха ако се чудиш евентуално къде да хапнеш.. пийнеш.. счупиш някоя чиния..):
- Glifoneri (Глифонери) - най-добрата таверна от посетените. Намира се в Скала Рахониу на брега на морето с приятна огромна проветрива тераса. Към заведението има и симпатичен малък плаж (ако имахме още някой ден сигурно щяхме да го посетим).
- Karambousa - най-доброто обслужване. Пак непосредствено до брега на морето.. Пак вкусно..
- Pefka - приятна таверна с голям двор и традиционна гръцка музика на живо.
- Palude - много вкусни сувлакита.
ПС. Наздраве на гръцки е "ямас"!

Стана дълга статия.. Ако си стигнал до тук благодаря!
Искам да благодаря на Петя се казвам за съветите, които ми даде преди пътуването. Тя също има интересни истории, заслужаващи някой друг поглед. Можеш да ги разгледаш в нейния уеб сайт или да я последваш във facebook.

А и още едно нещо, което винаги ми прави впечатление в Гърция.. Закумите на баба, които ги разнасях пролет и есен в тенекиите от сирене тук са навсякъде.. и са огромни (:

 
От Керамоти към Тасос
Таверна Pefka, Тасос
Плаж Paradise, Тасос
Marble beach (Мраморният плаж), Тасос
Таверна Glifoneri, Тасос
Таверна Glifoneri, Тасос
Залез от Glifoneri, Тасос
Плаж Алики, Тасос
Плаж Алики, Тасос
Плаж Алики, Тасос
Плаж Алики, Тасос
Плаж Алики, Тасос
Гьола, Тасос
Гьола, Тасос
Плаж Ilio Mare, Тасос
Target acquired
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Порто - португалската перла в два дни
Порто - португалската перла в два дни

Порто, Португалия - фадо, вино, вкусни местни специалитети и архитектурни забележителности.

Брайтън, Англия - идеи за добро прекарване в рамките на ден
Брайтън, Англия - идеи за добро прекарване в рамките на ден

Предложения за разходка и хапване в рамките на ден в Брайтън, Англия.

Виена - голямото Русе
Виена - голямото Русе

Виена, Австрия - разходка в 5 дни.

Лондон - популярни и не чак толкова идеи за добро прекарване
Лондон - популярни и не чак толкова идеи за добро прекарване

Предложения за разходка и хапване из популярни и не чак толкова райони на Лондон.

Обратно към всички статии »