Backpack Nerd - Връх Ипсарио - първенецът на остров Тасос, Гърция

Връх Ипсарио - първенецът на остров Тасос, Гърция

 

Това е първият ми достигнат връх извън границите на милата родина. Тази статия е за изкачването на връх Ипсарио - най-високият връх на остров Тасос.
Трябва да призная, че останах доста приятно изненадан.. целият маршрут е много красив с редуващи се борови горички и панорамни гледки.

Първенецът е със скромната височина от 1204 метра, но има една малка подробност.. стартовата точка е на 34 метра надморска височина.
Та.. 1204 - 34 = 1170 метра денивелация за приблизително 3 часа. От сега да кажа, че ако си с нулева подготовка и не си много динамичен не се захващай..
Избери си някой от плажовете (или таверните), които съм описал в статията за остров Тасос.

Та маршрута.. Тръгва се от градчето Потамя. Паркираш на малкият площад до центъра, прекосяваш го и от тук вече има табели упътващи те към твоята цел. Гледай да си там не по-късно от 6-6:30 сутринта в летния сезон. Предпочиташ по обяд да си приключил с приключението и да си на сянка под някой чадър или в мокрото море.. повярвай ми. Вземи колкото можеш повече вода със себе си.

Първият половин час се върви по тясна асфалтирана уличка с доста градини и пчелни кошери.. В Тасос пчелите са навсякъде (както комарите в Русе).. Следващият половин час е в смесена широколистна гора, а маршрута е обозначен с дървени табелки и малко маркировка по дърветата.
Следва около час и половина яко изкачване през иглолистна гора, скалисти участъци, открити пространства с панорамни гледки към източното крайбрежие, връх Ипсарио и връх Пророк Илия.
Не се стряскай ако нещо изшумули в храстите. Има доста диви козички по тези райони. Сега като се замисля.. няма как да се стреснеш, защото първо ще ги помиришеш преди да ги видиш или чуеш (:
Няма как да се изгубиш в този участък.. просто следваш серпентината (пътечка на зиг заг) докато не стигнеш билото и не се наградиш с гледка към останалата (предимно западната) част на острова. От тук пътеката на дясно води към Илия.. ние обаче сме на ляво.

След 5 до 10 минути ще се озовеш пред Астро къмпинг. Хижата беше затворена, но има доста пейки и няколко беседки с хубава сянка. Тук оставихме изнемогващите от групата да си починат и съберат сили за слизането, докато останалите имахме още близо 200 метра изкачване и половин час вървене до Ипсарио.
Близо до къмпинга има вода..! Табела с прикрепено кранче ще те отведе до нея (не ти трябва да четеш на гръцки). Презареди бутилките..

Тези последни 200 метра са доста каменисти.. внимавай при преминаването им. Има и доста борчета - часът вече наближаваше 10 сутринта и тяхната сянка беше доста полезна за кратка почивка и защита от слънцето..
След няма и половин час както ти казах бяхме на върха! Има каменно блокче, което потвърждава подвига ти. Гледката и удолетворението си заслужават усилието. Вижда се и стартовата ни точка.. доста далеко в ниското (:
Изкачването ни отне точно 3 часа и 10 минути и то с доста почивки. Насладихме се на гледката, направихме по някоя снимка и тръгнахме по вече познатия път.

Подбрахме почиващите на къмпинга спътници и тръгнахме да се спускаме към гората.. Надявам се да си придобил ясна представа какво те очаква ако си решил да се захванеш с това приключение.. Над 15 километра преход с 1100 метра денивелация за 3 часа в разгара на лятото си е предизвикателство..

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »