Backpack Nerd - Blank walls are criminal - Старо Железаре

Blank walls are criminal - Старо Железаре

 

Има едно интересно село в близост до град Хисаря.. казва се Старо Железаре. Интересното в това село е, че голям брой от стените и дуварите на частни имоти и обществени сгради са изрисувани с многобройни портрети.
Малкото информация, която имам съм я събирал предимно от местни хора и е интересна (:

Главният виновник за това е артиста Венцислав Пирянков - работещ в университета по изобразително изкуство в Познан, Полша. През лятото той води група свои студенти за да "освежат" селото. Повечето от творбите изобразяват собственика на имота/платното в комбинация с някоя известна личност. Първоначално идеята не се е възприемала от местните жители, но с увеличаване броят на произведенията по овехтелите стени, нараствал и броя на желаещите да предоставят оградата си в името на изкуството, докато се стигнало и до изготвяне на списък на чакащите.

Рисунките са пръснати буквално навсякъде.. Разхождайки се видях един дядо, седнал гордо до своя портрет, а до него беше изрисувана Людмила Живкова. Можеш да видиш Барак Обама, кралица Елизабет, Ангела Меркел, Сталин и Путин седнали на моабет с жители на Старо Железаре.
Дейвид Бауи, Фреди Меркюри, Бийтълс, принцеса Даяна, мистър Бийн, Христо Стоичков, Григор Вачков са част от величията които са вече свързани с това село.

Смятам, че това е добър пример за алтернативен подход за съживяване на едно малко населено място. Докато се разхождах и събирах снимките за тази статия, се разминах с още двама ентусиасти дошли да видят с очите си произведенията на изкуството оставени от талантливите млади артисти.

Докато, четещ тези редове в селото са се появили поне една дузина нови рисунки (може и повече). Та разходи се, разгледай, прати ми снимка на някой пропуснат от мен шедьовър..

Към продължението.. или казано иначе втора част от преобразяването на село Старо Железаре.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »