Backpack Nerd - Ситония, Халкидики - впечатления, плажове и заведения

Ситония, Халкидики - впечатления, плажове и заведения

 

Ситония, познатa още като средният ръкав на Халкидики.. Трудно е да започна със суперлативи относно тази иначе така известна част от безкрайната плажна ивица на Гърция. Със сигурност е приказно местенце, но не и през месец август.
От сега да ти кажа, че тук ще намериш лични впечатления от посетените плажове и заведения - имаш правото да не си съгласен с тях.

Концентрирахме се в изследване на източната част на ръкава. Отседнахме в Сарти - един от големите градове с множество хотели, заведения с вкусна храна и огромна плажна ивица. Огромна, но не беше впечатляваща на фона на заливчетата и скритите малки плажове, които тепърва искахме да открием.
Защо не препоръчвам Ситония август месец?
Защото ръкава е пренаселен - не ме разбирай погрешно - това е обичайно за такава дестинация в разгара на лятото и за теб това може да е нормално, просто ние предпочитаме по-спокойни и диви местенца с по-малко себеподобни. И въпреки този така наречен за нас недостатък голяма част от посетените плажове бяха невероятни (просто ще са невероятни на квадрат през втората половина на септември примерно).

Плажове:
- Каламици - залив в югоизточната част с голяма свободна зона и няколко плажни барове. В задната част има магазини и таверни. Най-интересното на залива е малък остров разположен в непосредствена близост до плажа. Плуването със шнорхел около него е много интересно и подводният свят е разнообразен, но внимавай ако ще се катериш по него - има много морски таралежи по скалите, дебнещи за боси крака.
- Бахия - за да стигнеш до този плаж се подготви с търпение - очакват те около 15 минути шофиране и спускане по чакълест, прашен и тесен път. Минава се до може би един от най-популярните къмпинги в района - Порто Елеа. Самия плаж е чист и водата е кристална. Много бързо става дълбоко и почти всеки летен ден организират плажни партита с различни артисти и силна музика, която нас лично ни изтормози (остаряваме явно).
- Родиа - в съседство на Бахия, но по съвсем различен и също толкова дълъг черен път - и за двата просто следвайте табелите от асфалтовото шосе, обикалящо целия ръкав. Този плаж беше доста по-приятен от предния с удобни шезлонги и наличието на хубава естествена сянка. До обяд е почти празен, персонала е любезен и имаш вариант за обяд на ресторанта към комплекса (с една идея по-скъпи цени) или на плажа.
- Портокали - една от най-популярните дестинации на Ситония. Не само заради името си - скалите и целия район е много красив. Водата е тюркоазено синя и иглолистните дръвчета в района създават естествена сянка. За съжаление не се задържахме много тук. След 10 минутно прескачане на хавлии така и не можахме да си намерим наше местенце..
- Кариди - плаж без барове - любимия ми за целия ни престой. В близост е до голямо населено място в началото на ръкава - Вурвуру. Предполагам, че липсата на удобства на плажната ивица е и причината да не е толкова посещаем. Не, че нямаше хора, но беше спокойно. Водата е перфектна за шнорхелинг и по брега има интересни и фотогенични скални образувания. До плажа се стига без проблем по асфалтиран път.
- Фава - друг любим плаж, отново в близост до Вурвуру и отново без барове. Изключение прави един бус, продаващ сандвичи и студени напитки. Бреговата ивица без съмнение бе най-интересната, която видяхме. Скалните образувания са доста интересни и нестандартни. Същите във водата са и предпоставка за шнорхелинг из разнообразна подводна среда.
- Сарти - градският плаж е огромен. Ивицата е дълга километри и в същото време е доста широка на места. Редуват се големи свободни пространства и плажни барове. Водата не ставаше за гмуркане. Може би силният вятър и образуващите се вълни ни лишиха от така кристалната среда на която бяхме свикнали.

Заведения:
- Арката на Ноа, Сарти - любимото ни място в този град. Непретенциозен, семеен ресторант на брега на морето. Предлаганата риба тук е прясна и вкусна, както и всички останали традиционни гръцки специалитети. Цените са нормални като за гръцка таверна. Имат фотогенични масички за кафе/бира на първа линия до плажа и няколко патрулиращи котки, следящи за мира, спокойствието и изтървана риба.
- Blue senses, Сарти - луксозен ресторант с много добро обслужване и с по-високи цени (особено за по-големите пресни риби). Остави сервитьора да ти препоръча някое от нестандартните предястия, които предлагат. А начина по който същия обезкостява голям лаврак пред теб са впечатляващи.
- Garlic (Чесън), Вурвуру - Най-вкусното ала място за бързо хранене ама не точно на което съм попадал в Гърция. Гиросите са скандално вкусни, но менюто им включва и интересни бургери, традиционни сувлакита и много други. Атмосферата е много приятна и спокойна, а персонала любезен. Препоръчвам!
Във Вурвуру ни препоръчаха и още два ресторанта за които нямахме време - Горгона и Париж. Драсни ми някой ред с твоите впечатления ако случайно ги тестваш.
- Таверна Зорбас, Каламици - за тази таверна знахме от коментари, че хората, работещи там са много любезни и не ни разочароваха. Летен дъжд ни изгони за около час от плажа и въпреки, че заведението беше пълно милите хора ни донесоха допълнителна маса и ни настаниха. Всичко традиционно беше вкусно, а ако не валеше гледката от плажната им тераса щеше да донесе още бонус точки към преживяването.
- Пицария Аванти, Сарти - умопомрачителна пица на парче! В централната туристическа част на града - ще я познаете по опашката гладни туристи.

Погледни и статията посветена на Синята лагуна и заливчетата излезли като от картички около остров Диапорос в близост до Вурвуру тук.
А ако не си чел статията посветена на съседния ръкав Касандра можеш да се поправиш тук.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »