Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Лондон - популярни и не чак толкова идеи за добро прекарване

 

В края на миналата година и в началото на тази ми се струпаха три посещения на английската столица. Едно като турист и две работни. Тази статия няма претенциите за пълен туристически пътеводител на Лондон, а просто искам да споделя интересни места за посещение (част от тях популярни туристически дестинации, други не чак толкова) и няколко заведения за хапване и пийване. Ако ти предстои подобно пътуване току виж си харесал някое от предложенията, описани по-долу.

Преди да започна с предложенията един съвет относно избор на място за нощуване. Хотелите и апартаментите като цяло не са евтини.
Има една зона между Хайд парк и гара Падингтън с много хотелчета и значително по-ниски цени. Капан е. Цената е за сметка на качеството на предлаганата услуга. Хотелчетата са малки, с още по-малки стаи и съмнителна хигиена. Подлъгахме се при първото ни посещение, но за щастие обикаляхме много и не ни се налагаше да прекараме много време в хотела.

Забележителности:
- Хайд парк - разходка в парк в повечето случаи е приятно изживяване. Ако не ти се бяга по забележителности Хайд парк е приятна алтернатива. Достатъчно голям е за да прекараш в него няколко часа без да повториш някоя алея. Има си езерца, фонтани, патици, лебеди.. общо взето покрива критериите за парк. А любопитните и леко нахални катерици, свикнали с туристи и буквално молещи за ядки са приятен бонус.
- Разходка по бреговете на река Темза - спокойно може да продължи от половин до цял ден. Множество мостове (включително Тауър бридж). Галерията Тейт модърн и катедралата Свети Пол (която на български май се превежда като Свети Павел), свързани с пешеходния мост Милениум. Биг Бен, Уестминстърското абатство, Окото на Лондон са само част от забележителностите покрай които ще минеш. Препоръчвам Бороу маркет (Borough market) за почивка по средата на разходката за кафе и/или хапване на разнообразни улични храни от цял свят. Тук също ще забележиш константна опашка от поне 10-15 човека за покупка на понички. Реших и аз да се наредя, мислейки си, че ще е нещо умопомрачително при вида на опашката - не беше чак така, но не бяха и лоши.. та да си знаеш.
- Галерия Тейт Модърн - галерия за модерно и съвременно изкуство, изместила Британския музей като номер едно по посещаемост с близо 6 милиона посетители годишно. Галерията е разположена в бивша електроцентрала с интересна архитектура. Тук ще намериш различни изложби разположени на 7 етажа с голяма площ. На приземния етаж има огромно пространство, обособено също за експозиции. При нашето посещение то бе празно (в началото), защото всеки последен петък (поне така разбрах) зоната се използва за огромно парти с различни артисти. Атмосферата беше много зареждаща от звученето на музиката в това пространство и събралите се хора. На последния етаж може да изпиеш по един чай на панорамната 360 градусова тераса с кафене. Посещението в Тейт модърн е безплатно - само някои експозиции изискват отделна такса за вход.
- Музей Виктория и Алберт - това е алтернативата ако не ти се прекарва цял ден (дори и той може да не е достатъчен) за обиколката на Британският музей, но все пак искаш да видиш "събрани" скъпоценни артефакти от цял свят. Входът е безплатен, като на входа си окуражен да дариш сума по твоя преценка и желание.
- Музей на науката - интерактивен музей с хиляди експонати и множество симулатори. Ще видиш и цял самолет, висящ от тавана на едната зала (нямам идея как са го вкарали). Входът е безплатен, като на входа си окуражен да дариш сума по твоя преценка и желание.
- Площад Пикадили Съркъс - идея за вечерна разходка. Известният площад е доста фотогеничен с неговите неонови светлини и огромни рекламни билбордове. Тук ще забележиш и статуята на Ерос - гръцкият бог на любовта. Районът вечер обикновено е доста оживен, а около статуята е почти сигурно, че ще има поне няколко групи улични артисти. Разходката до тук може да се съчетае и със следващата дестинация..
- Китайски квартал - не съм посещавал Китай, но тук атмосферата ме накара да се почувствам като на екскурзия в азиатската държава. На мен ми беше достатъчно да се разходя вечер и да направя някоя друга снимка по уличките, пълни с типичните за района червени фенери. Ако имаш желание може да пробваш някое от многото екзотични ястия предлагани от близо трицифрената бройка ресторанти в района.
- Студиото на Хари Потър - ако харесваш книгите на Джоан Роулинг или екранизациите им тази дестинация трябва задължително да присъства в списъка ти с места за посещение по време на престоят ти в Лондон. Студиото не е точно в Лондон, но не е трудно да стигнеш до него. Хващаш влак от Лондон Юстън (London Euston) до Уотфорд Джънкшън (Watford Junction). Пътуването отнема около 20 минути. След като пристигнеш на гарата просто следвай многобройните табели за автобусите, които ще те отведат до вратите на самото студио (още около 15 минути). Студиото е толкова голямо, че дори и да бързаш не можеш да излезеш за по-малко от 2 часа (веднъж започнеш ли обиколката си мисля, че няма и да искаш да бързаш). Всичко е толкова магично и детайлно изпипано, че човек направо губи представа за времето между къщата на семейство Дърсли, гарата с перон 9 и ¾, вечерната зала в Хогуортс и множеството други невероятни декори. В комплекса има няколко обособени зони за храна и напитки - ще имаш възможността да опиташ и автентичната маслена бира. Тук ще спра за да не ти развалям удоволствието от всички забележителности, които ще видиш. Ако си фен на поредицата и решиш да посетиш студиото на Хари Потър със сигурност ще останеш очарован от обиколката.
- Комплекс Барбикан - смятан за върхът на брутализма (архитектурен стил), огромно бетонно човешко творение. Построен върху площи тотално разрушени от бомбардировки през Втората световна война с идеята за жилища отдавани под наем, а в момента се води едно от най-скъпите места за живеене в английската столица. Човек се чувства някак си смачкан и малък на фона на тази архитектура, но в същото време и впечатлен от необичайните форми и функционалност, която предоставя този стил. Може и да излъжа, но съм почти убеден, че целият комплекс може да се обиколи по тераси и повдигнати нива, заобикаляйки няколкото улици, които влизат в него. А той включва няколко жилищни блока, Барбикан център - културно средище с множество зали, театрални и кино салони (нещо като нашето “НДК-то на културата”, но на стероиди), музеят на Лондон, училище, библиотека и множество зелени площи.
- Брик Лейн (Brick Lane) - район в източен Лондон, известен с безбройните графити по своите улици. Очаквай статия посветена на района в близко бъдеще..
- Парк Виктория - ако си в източната част на Лондон този парк е добра идея за разходка. Ще видиш красиви алеи, кафенета и езерце с лодки за наемане през топлите месеци. Също така в парка е разположена и китайска пагода.
- Регентският канал (Regent’s canal) - канал построен по управлението на кралица Елизабет I, изпълняващ ролята на свързваща линия за прекарване на стоки от доковете по река Темза до индустриалните заводи в Лондон. Днес е приятно място за разходка с тесни (необезопасени) алеи по цялото продължение. Тук ще видиш множество интересни като дизайн акостирали корабчета, повечето от които са обособени за живеене, графити, зеленина и колоездачи, разминаването с които става доста трудно на по-тесните участъци.
- Гара Падингтън - не, че има много забележителности тук, но понеже ни беше в района на хотела, по-скоро я включвам заради заведението, описано по-долу, което посетихме. Бонус точки ако намериш знаменитото мече в района. Подсказка - намира се под един мост в близост до заведението.

Заведения:
- M&M’s world (адрес - 1 Swiss Ct, Leicester Sq.) - магазин само за бонбонки M&M’s и то десетки видове? Защо пък не. Международна верига с толкова шарен интериор, колкото самите бонбонки. Овсен сладките изкушения тук ще намериш и най-различни аксесоари и сувенири с логото на марката.
- The Golden Union Fish Bar (адрес - 38 Poland St., Soho) - традиционен фиш енд чипс (fish and chips). Конкретно в това заведение ни заведе роднина, живеещ в Лондон и мога да го препоръчам с две ръце. Запазената марка за англичани - панирани рибни филета с пържени картофки вървят много добре с бира, а на място се продава и много добра IPA такава.
- Homeslice (адрес - 50 James St.) - верига симпатични пицарии, предлагащи 20 инчови пици, печени на дърва. Могат да се поръчват на парче или цели. Като при поръчка на цяла пица имаш опцията да я заявиш с различни половинки.
- Shoreditch Boxpark (адрес - 2-10 Bethnal Green Rd.) - може би едно от любимите ми места за хапване, защото можеш да го посещаваш в продължение на две седмици и всеки ден да пробваш нещо различно - от бургери, фиш енд чипс, сочни стекове, през веган, италианска и гръцка кухня, та чак до индийски, японски и карибски специалитети. Като концепция паркът е уникален - поп-ъп място за хапване и пазаруване. Около стотина метални контейнера разположени на два етажа с опция за краткосрочно наемане. На първия етаж контейнерите са заети от магазинчета, пълни предимно с ръчно направени изделия от занаятчии. Вторият етаж е изпълнен с описаните по-горе заведения за хапване и няколко бара. Зоните за хапване са с дълги пейки и атмосферата е много приятна, особено ако уцелиш и някое музикално събитие, а такива има по няколко пъти в седмицата. Boxpark е верига от няколко подобни парка. Ако този не ти е удобен провери адресите на някой от останалите.
- Flat Iron (адрес - 77 Curtain Rd.) - заведение само с две основни ястия в менюто - и двете от говеждо месо - стек и рибай. Сервират се по интересен начин върху дъска с брандиран сатър (който може да бъде закупен за спомен). Месото е с високо качество, а изборът от гарнитури и разядки е също много свеж. Интересен детайл е, че докато си чакаш поръчката ти носят метално канче с пуканки. Flat Iron е верига с десетина локации. Ако тази не ти е удобна провери адресите на някоя от останлите.
- Comptoir Libanais (адрес - 52 Poland St., Soho) - верига от ливански ресторанти с доста шарен интериор. Ако ти е дошло в повече от фиш енд чипс и стекове тук можеш да пробваш страхотен хумус.
- Beany Green Coffee (адрес - Unit 6C, Sheldon Sq.) - заведение за закуска в района на гара Падингтън и мечето споменато в първата част на статията. Английската закуска и американските им палачинки са топ. Както и кафето им.
- Birdcage (адрес - 80 Columbia Rd.) - типичен английски пъб със солиден набор английски наливни бири. Препоръчвам!
- Viet Grill (адрес - 58 Kingsland Rd.) - много добър виетнамски ресторант. Препоръчвам платата с разядки за споделяне с цел опитване на по-голям брой чудатости от далечният изток. Основните ястия са също страхотни.

Имам още едно предложение за еднодневна разходка - град Брайтън.

 
Лондон, градски пейзаж
Тауър бридж, Лондон
Лондон, градски пейзаж
Хайд парк, Лондон
Хайд парк, Лондон
Хайд парк, Лондон
Хайд парк, Лондон
Хайд парк, Лондон
Любопитна катерица, Хайд парк, Лондон
Любопитна катерица, Хайд парк, Лондон
Площад Пикадили Съркъс, Лондон
Китайският квартал, Лондон
Китайският квартал, Лондон
M&M's world, Лондон
M&M's world, Лондон
Лондон, Англия
Лондон, Англия
Студиото на Хари Потър, Лондон
Студиото на Хари Потър, Лондон
Студиото на Хари Потър, Лондон
Студиото на Хари Потър, Лондон
Студиото на Хари Потър, Лондон
Студиото на Хари Потър, Лондон
Студиото на Хари Потър, Лондон
Студиото на Хари Потър, Лондон
Музей Виктория и Алберт, Лондон
Музей Виктория и Алберт, Лондон
Музей на изкуствата, Лондон
Музей на изкуствата, Лондон
Тауър бридж, Лондон
Тауър бридж, Лондон
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Милениум бридж, Лондон
Милениум бридж, Лондон
Borough market, Лондон
Галерия Тейт Модърн, Лондон
Галерия Тейт Модърн, Лондон
Галерия Тейт Модърн, Лондон
Галерия Тейт Модърн, Лондон
Галерия Тейт Модърн, Лондон
Галерия Тейт Модърн, Лондон
Окото на Лондон
Окото на Лондон
Мечето Падингтън, Лондон
Ресторант Comptoir Libanais, Лондон
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Ресторант Flat Iron, Лондон
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Лондон, градски пейзаж
Парк Виктория, Лондон
Парк Виктория, Лондон
Regent's Canal, Лондон
Regent's Canal, Лондон
Regent's Canal, Лондон
Regent's Canal, Лондон
Regent's Canal, Лондон
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Остров Тасос - плажове, планини, таверни
Остров Тасос - плажове, планини, таверни

Пътуване до остров Тасос - опознаване на интересни плажове, връх Ипсарио и таверни с вкусни морски деликатеси.

Париж по залез и вечер
Париж по залез и вечер

Париж в рамките на няколко вечери - Айфеловата кула, Триумфалната арка, Версай и още.

Връх Ипсарио - първенецът на остров Тасос, Гърция
Връх Ипсарио - първенецът на остров Тасос, Гърция

Ипсарио, 1204 метра - труден, но удолетворяващ преход до първенецът на остров Тасос.

Касандра, Халкидики - впечатления, плажове и заведения
Касандра, Халкидики - впечатления, плажове и заведения

Почивка в Касандра, Халкидики, Гърция - любими плажове и таверни, лични впечатления.

Обратно към всички статии »