Backpack Nerd - Брайтън, Англия - идеи за добро прекарване в рамките на ден

Брайтън, Англия - идеи за добро прекарване в рамките на ден

 

Ако някой ме накара да опиша Брайтън в едно изречение бих казал, че това е все едно Капана в Пловдив, но на стероиди, плюс бонус море, плюс бонус приказен кей, плюс една камара чудновати забележителности. Основната причина да сравня двете места е The Lanes, но за това малко по-надолу..

Нашата разходка в Брайтън беше по време на престоят ни в Лондон. Бяхме решили да посветим един ден на това градче разположено на южното крайбрежие. Намира се на 76 километра или иначе казано на около час пътуване с влак.
Относно пътуването - препоръчвам да си хванеш директен влак от лондонската станция Сейнт Панкрас (Saint Pancras). За съжаление не помня с коя железопътна компания пътувахме, но дневният билет излезе под 15 паунда на човек, което е доста по-приятно от стандартните цени по другите гари между 30 и 40 паунда.

Ето и нещата които ми направиха впечатление в това чудно градче:
- The Lanes - основната причина за сравнението на Брайтън с Капана - в миналото рибарски квартал с много тесни улички, които в днешно време са изпълнени с множество кафенета, малки симпатични ресторанти, магазинчета и работилници. Голяма част от сградите са изписани с невероятни графити, добавящи бонус точки към магията на тази зона от градчето. Поне няколко пъти ще се почувстваш объркан относно местоположението си, обикаляйки квартала, но точно това му е чара - загуби се нарочно!
- Trading Post Coffee Roasters - малко, уютно кафене с доста вкусни предложения в менюто си. Предлагам ти да пробваш традиционната английска закуска, поднесена по модерен начин. Бъди доста гладен при посещението си тук (:
- Royal Pavilion (Кралският павилион) - ако внезапно се почувстваш преселен някъде из Индия, разхождайки се из централните части на Брайтън, не се притеснявай - не халюцинираш. Просто това е стилът (индо-сараценик) в който е изграден летният доврец на принц регент и в последствие крал Джордж IV от архитект Джон Неш в началото на 19-ти век. Сградата е впечатляваща и контрастираща на фона на архитектурата на цяла Англия. За интериора чухме, че е също толкова забележителен, но ние пропуснахме обиколката му - имахме само един ден, а още не бяхме стигнали до крайбрежната ивица.
- Крайбрежната ивица - огромна е! Може да се разхождаш с часове. Чиста, подредена с приятни пешеходни зони. Вземи едно кафе в ръка и просто тръгни по нея. Следват и няколко предложения, които се намират по морската алея.
- Palace pier - кей, изпълнен с атракциони и заведения. Само тук човек може да намери достатъчно забавления за един ден ако иска. Ако си падаш по ретро аркадни игри тук може да намериш някоя друга, пълно е и с машинки за бутане на монети, които са доста интересни за наблюдаване и предполагам до някаква степен пристрастяващи или поне напрягащи. На самият нос на кея са разположени и няколко влакчета и люлки, а гледката към града от тук е много приятна.
- Панорамна кула British Airways i360 - туристическа, наподобяваща игла кула, висока 162 метра с 360 градусова панорама. Любопитно е, че е построена от екипа отговорен за изграждането на най-високото виенско колело в Европа - Окото на Лондон (най-посещаваната платена туристическа атракция във Великобритания с над 3 милиона посетители годишно).
- West Pier - или по-скоро останките от този кей, някога пълен с атракциони могат да се забележат непосредствено във водата до панорамната кула. Изграден е през втората половина на 19-ти век и е функционирал до 1975 година, когато компанията, която го е управлявала е изпаднала в банкрут, а кеят в забвение. Неподдържан с години и с помощта на няколко силни морски бури е останало само това което виждаш от него.
- Hove Beach Huts (Плажните колиби) - няма как да не ти привлекат вниманието - свежи и пъстри подредени колибки по крайбрежната зона. До колкото разбрах могат да бъдат наети и да отпразнуваш някой празник или просто почивен ден тук. Не знам колко са практични, но със сигурност са фотогенични.

 

Пиши ми през контактната форма » ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо по темата..

Обратно към всички статии »

 

Други статии

Обратно към всички статии »