Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

За малиново вино до хижа Тръстеная

 

Ако ти кажат "Хайде да си направим една разходка до Тръстеная - има страшно малиново вино!" няма да откажеш.. втората част от предложението е прекалено силна (аз не устоях на офертата).
Аз знам два варианта да се стигне до там. От село Бов и от село Лакатник като и двете включват 6-7 километра ходене. Може и да си ги спестиш ако си с високопроходим автомобил или не те бърка да караш по черен път. Трасето е в сравнително добро състояние, но не чак толкова (: Та имай едно наум.

Ние избрахме пътят от Лакатник. Малко преди селцето се загледай в скалите срещу теб - алпийски заслон "Орлово гнездо". Недостижима къщичка високо в скалите.
Оставихме колите в края на селото и от там пеша.. 6 човека и 2 кучета.. Температурата беше около -5 градуса. Всичко беше заскрежено и бяло, но нямаше вятър и се получи приятна разходка.
След няма и километър, нещо изшумуля в храстите! След малко видяхме и причината. Четири сърни или съръндаци (не знам точно ама бяха дота големи и мускулести). Двата профучаха на десетина метра от нас, а останалите два дори се спряха за момент и имахме време да ги огледаме докато кучетата не ги подгониха.. Виждал съм козички из планините (една даже я гоних по чукаците в Пирин), но това си е друго нещо.. бяха много красиви.
След още десетина минути чухме камион.. Една "виетнамка" (a.k.a. ГАЗ-66) се зададе след нас. Метнах на шофьора за поздрав па той взе, че спря.. С отварянето на вратата си ни оферира "Хайде да ви карам към Тръстеная!" (няма на къде другаде да сме тръгнали по тези пътеки). След две минути вече пътувахме в откритото ремарке. Забавно беше (и студено) и ни спести поне час ходене. Остави ни на десетина минути от разклон с табелки. Ако тръгнеш наляво след 5 минути си пред хижата. Но ако продължите направо след 15 минути ще стигнете био ферма "Чемерник" (тръгнете направо). Продава се много добър краве кашкавал и сирене. Хората ще те упътят от къде да минеш за хижата от тук за да не се връщаш по старите пътеки.

Пътят от фермата те вкарва направо в малиновите насъждения. От достоверен източник разбрах, че в сезонът им никой няма да ти направи проблем ако си събереш 1,2,10 шепи (не си го чул от мен и дори не съм го написал). Беше доста снежно, заскрежено и мъгливо. Интересни снимки се получиха..
В хижата те посрещат едни от най-гостоприемните хижари които съм виждал. Имат вкусно меню от което бобената чорба е супер (бобената чорба е винаги супер по хижите - лично наблюдение).
Тук е времето да спомена виното.. казва се "Трастена" и има два варианта - чисто малиново и малини с мерло. Чистото малиново е като сокче (предполагам до втората/третата чаша). За другото нямам наблюдение, та ако не си вземеш поне го пробвай на място.. интересно е.

С това и програмата за деня ни се изчерпа. Тръгнахме обратно към колите, и след малко повече от 2 часа бяхме на пътя..

 
Алпийски заслон Орлово гнездо над Гара Лакатник
Село Лакатник
Нашият любезен шофьор
ГАЗ-66
Малините до хижа Тръстеная
Хижа Тръстеная
Забравен паракслис някъде по пътеките
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Беклемето, хижа Козя стена, хижа Ехо, връх Юмрука
Беклемето, хижа Козя стена, хижа Ехо, връх Юмрука

Преход с еделвайси и много малини от Беклемето през хижа Козя стена до хижа Ехо и връх Юмрука.

Нос Калиакра и похабената местност Болата
Нос Калиакра и похабената местност Болата

Разходка до фотогеничният нос Калиакра и похабената местност Болата.

Тюленово - приказно кътче от Северното ни Черноморие
Тюленово - приказно кътче от Северното ни Черноморие

Село Тюленово - спокойствие, фотогенични изгреви и приказна каменна арка.

София от връх Камен дел
София от връх Камен дел

Софийска панорама от връх Камен дел, Витоша.

Обратно към всички статии »