Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Водопад Полска Скакавица

 

Приятна еднодневна разходка.
Ние направихме преходът през зимата. Според мен е най-добрият период за тази дестинация. Съдейки по шубраците, които са в района на водопада през зелените сезони гледката ще е доста ограничена.

Водопадът се намира в Кюстендилска област в югоизточните склонове на Земенска планина, по поречието на река Струма. За да стигнеш до него с кола (както ние направихме) се минава през село Ръждавица. Намира се близо до едноименното село Полска Скакавица - населено място с по-малко от 50 човека пръснати на огромна територия в 12 махали.
Влизайки в селото има указателна табела "Водопад - 4км", която те води по черен път на много близко разстояние от крайната точка.
Моят съвет е да оставиш колата близо до знака (е.. ако ти се кара по off road карай си..). Разстоянието е със съвсем лека денивелация и откриващите се гледки не са никак скучни.
Другият вариант за транспорт до мястото е с влак по линията София - Кюстендил.

Малко преди крайната цел в ниското ще се открият няколко къщички и една църква. Това е махала "Водопада". Население 2 човека: един дядо с 2-3 котки и една баба с 5-6 козички (има и 1 куче).
Нямаше как да не заприказваме дядото.. а и на него му се приказваше. Оказа се, че е напуснал София преди 40 години. Обясни ни за хълмовете по които е ловувал и за това колко спокоен е животът по тези краища.
Попитахме го за църквата. Казва се "Свети Димитър". Оплака се как двойка младежи успели да откраднат половината икони преди известно време (що за изроди..). Той прибрал останалата половина на съхранение. Интересното е, че самата постройка е буквално на ръба на скалата на метри от началото на водопада. Отворена е за посещение, но вътре ще ви посрещне един празен иконостас..

Самият водопад е на 10 минути от махалата. Лесно ще се ориентираш по табелите в района. Ако искаш да се доближиш до него предупреждавам, че има малко изкачване и много лед (: Та умната..
Беше замръзнал до голяма степен и ледените образувания бяха доста интересни. След като го снимахме от първа линия се спуснахме до самата река в подножието на природната забележителност от където в този сезон също се открива приятна гледка. Тук е мястото за чай, ром, хапване или просто почивка преди да тръгнем обратно към колата.

Дядото се опита да ни обясни за пряк път спестяващ поне километър и половина, но часът напредваше, а на нас не ни се експериментираше..

 
Наближаваме махала Водопада
Любопитен котарак
Не любопитно куче
Сиромашка идилия
Водопадът от близо
Полска Скакавица
Западаща и разграбена църква Свети Димитър
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Седемте рилски езера
Седемте рилски езера

Седемте рилски езера - пролетна разходка с много минзухари и прилично количество сняг.

Зимна Витоша
Зимна Витоша

Любимо място на една педя от София.

Дворец и ботаническа градина в Балчик - 100 НТО
Дворец и ботаническа градина в Балчик - 100 НТО

Прекрасна дестинация от Северното ни Черноморие - дворецът и ботаническата градина в Балчик.

На лов за печати - Ямбол, Елхово и Малко Търново - 100 НТО
На лов за печати - Ямбол, Елхово и Малко Търново - 100 НТО

Стъпка към опознаването на родината с три печата - Ямбол, Елхово и Малко Търново, съчетана с почивка в Синеморец.

Обратно към всички статии »