Backpack Nerd

There and back again..

Backpack Nerd

Връх Руен на българо-македонската граница

 

Дойде времето на минзухарите.. та се сетих за връх Руен в Осоговската планина (не, че е единственото място с минзухари, но миналата година по това време бях там), разположен буквално на българо-македонската граница.

Има печат намиращ се на стартовата точка - хижа "Трите буки", разположена над Кюстендил. Половин година живях с мисълта, че имам незаслужен печат в книжката.. Това е така, защото покорихме върхът от вторият опит. Първият беше през зимата.. къс ден, а преходът е дълъг.. почти 30 километра в двете посоки.
Та покори този връх пролетта или лятото (просто съвет..).

Пътеката, по скоро пътят по който ще преминеш до крайната цел е много приятен с откриващи се безкрайни панорами. Казвам пътят, защото буквално си е път.. и да искаш да се загубиш е невъзможно (освен ако не си талантлив..). Гранична полиция патрулира ежедневно в района. Колоездачи и off road маниаци също биха харесали маршрута.
На 2 часа или 4-5 километра от крайната цел попаднахме и на поляната с безбройните минзухари. Особено впечатление ми направи албиносът сред всичките лилави стръкчета..

Стигнеш ли веднъж крайната точка си приготви личната карта. Почти е сигурно, че вече споменатите господа полицаи ще те запишат в техните тефтери.
И да стъпиш в македонско! За какво си бил толкова път. Чувството е все едно си си в България (хихи..)

Един съвет за преходът - не следвай колчетата, а лентовата маркировка. Колчетата маркират зимният маршрут и минават директно през 4 по-ниски върха преди Руен (лентовата ги подсича). Не, че не можеш да минеш директно през тях, но могат да те изпотят преждевременно..
На връщаме ние минахме през тях за разнообразие. На най-далечният срещнахме подобна група от 4 човека като нас, запъхтяни и изпотени (не е имало кой да им даде такъв съвет като на теб).. Помолиха ме да ги снимам.. Останах с впечатлението, че са много въодушевени. Помислих си.. "Май си мислят, че са на Руен..", но как да им кажа тактично, че имат поне още 2 часа път до заветната цел?! Наредиха се за снимка.. аз се наместих и ги информирах, че ще снимам от този ъгъл, че да се вижда и връх Руен на заден фон.. Не бяха много усмихнати на снимката (:

 
Осоговска планина
Път към облаците
Български Милки
На път за връх Руен, Осоговска планина
Зюмбюли - Осоговска планина
Различен сред еднаквите
Албинос
Зюмбюли
Албинос
Осоговска планина - поляна от зюмбюли
Връх Руен
Връх Руен
Искаш да обсъдим нещо по темата? Пиши ми през контактната форма »
Обратно към всички статии »
 

Други статии

Подбалкански прелести - Сливен и Сините камъни, Жеравна и Котел
Подбалкански прелести - Сливен и Сините камъни, Жеравна и Котел

Разходка до родното място на Хаджи Димитър, Хайдушката екопътека в природен парк Сините камъни, Жеравна, Котел, Казанлък и потопената църква в язовир Жребчево.

Белмекен на квадрат - язовир и връх
Белмекен на квадрат - язовир и връх

Лека планинска разходка започваща от язовир Белмекен до връх Белмекен в Рила планина.

Седемте рилски езера
Седемте рилски езера

Седемте рилски езера - пролетна разходка с много минзухари и прилично количество сняг.

За малиново вино до хижа Тръстеная
За малиново вино до хижа Тръстеная

За малиново вино до хижа Тръстеная през село Лакатник.

Обратно към всички статии »